vineri, 17 iunie 2011

Ce fel de scutec lavabil sa cumpar?


Cred ca intrebarea din titlu este o intrebare frecventa pusa de mamicii care se pregatesc sa aleaga scutecul lavabil ideal pentru copilul lor. Cum piata de scutece refolosibile a devenit foarte variata, a devenit mai complicata decizia. Scopul acestui articol este sa va ajut putin.


Un set intreg sau pachet de incercare?


Dupa experientele mele, inainte de a investi o suma mai mare intr-un complet set de scutece de un fel, este indicat sa incercati cateva feluri de scutece. Pachetele de incercare, pachetele start din magazinele cu scutece servesc exact acest scop: sa va puteti face o idee despre comportamentul acestor scutece, sa vedeti cat rezista, care model se potriveste mai bine bebelusului vostru.

Cu buzunar, AIO, prefold sau tip pantalonas?

Scutecele cu buzunar si AIO sunt foarte usoare de folosit, se curata usor. De obicei rezista in jur de 2,5-3,5 ore fara scurgeri. Din aceasta cauza se recomanda in special pentru timpul zilei. Pentru unii bebelusi, care nu fac foarte mult pipi, pot fi potrivite si pentru timpul noptii, in special scutecele cu buzunar Wonderoos, sau Pop-in cu absorbant de noapte. Datorita faptului ca aceste scutece se monteaza usor pe bebelus, intr-o singura bucata, se recomanda si in cazurile in care taticul sau bona ingrijesc copilul, si sunt practice si la plimbari in afara casei.

Scutecele tip prefold si protectiile de scutec din PUL sunt un sistem economic si simplu. Prefoldul se impatureste si se pune in interiorul protectiei de scutec, si se monteaza pe bebelus. Daca doriti, puteti experimenta cu diferite feluri de impaturire a prefoldului, si-l puteti fixa cu un snappy (Nappi Nippa)inainte de a monta chilotelul suport. Prefoldurile, daca folositi marimea adecvata varstei copilului, nu sunt voluminoase. Se schimba putin mai frecvent decat scutecele cu buzunar, si sunt ideale pentru casa. Aceasta este cea mai economica combinatie de scutece lavabile.

Scutecele tip pantalonas si chiloteii suport din PUL sau lana se pot folosi atat in timpul zilei, precum si in timpul noptii. Combinatia de protectie scutec din lana si scutec tip pantalonas este imbatabila pentru noapte. Pentru noapte puteti adauga absorbante, pentru a mari capacitatea de absorbtie a scutecului. Aceasta combinatie este mai voluminoasa decat scutecele cu buzunar sau combinatia prefold-protectie scutec, dar de obicei nu le deranjeaza pe bebelusi in timp ce dorm. Lana lasa aerul sa treaca mai bine decat protectiile din poliuretan laminat.

Deci cum sa va alcatuiti colectia de scutece?

-minim 12-15 scutece cu buzunar de masura unica sau AIO pentru zi, 2-3 scutece tip pantalonas, cateva absorbanti aditionali si 2 chilotei suport din lana sau poliuretan laminat

sau

-3-4 scutece cu buzunar sau AIO pentru iesiri in oras, tatic sau bona, 12-18 scutece tip prefold si 3 chilotei suport plus 2-3 scutece tip pantalonas pntru noapte (ca absorbant aditional puteti folosi si un prefold mic, 2-3 bucati de nappi nippa, 1-2 protectii scutec din lana pentur noapte (sau puteti folosi protectiile din PUL).

De masura unica sau pe marimi?
Daca cumparati scutece sau protectii scutec de masura unica, puteti economisi, insa exista posibilitatea, ca acestea sa nu i se potriveasca bebelusului chiar de la nastere (pot fi putin mari), si daca aveti un copil cu greutate mai mare decat medie, s-ar putea ca scutecele de masura unica sa nu i se potriveasca chiar pana la trecerea la olita. Scutecele pe marimi se potrivesc mai bine pe copii in fiecare stadiu, dar sunt mai costisitori, avand in vedere ca trebuie sa cumparati mai multe marimi.

Accesorii necesare


Veti avea nevoie in mod obligatoriu de un recipient pentru depozitarea scutecelor murdare pana la spalare. Acest recipient poate fi o galeata simpla, sau puteti cumpara un sac de depozitare.
Pentru ca curatarea scutecelor sa fie mai usoara, puteti folosi hartie de protectie scutec. Hartia nu este absolut necesara, se poate si fara, in special in cazul scutecelor cu buzunar care au interiorul din microfibra si se curata foarte usor si fara hartie.
Pe post de protectie scutec puteti folosi si linere stay dry, care sunt lavabile, se pot spala impreuna cu scutece de multe multe ori. In plus, aceste linere mentin pielea copilului uscat, ceea ce poate fi necesar in special daca folositi scutece din bumbac sau bambus, si daca pielea bebelusului se dovedeste a fi sensibila la umezeala.

4 comentarii:

  1. Nice article! Daca folositi scutece lavabile, puteti folosi si servetele lavabile-e usor, se spala impreuna. Plus ca puteti face propria voastra solutie din sapun lichid, ulei de corp si apa. Puneti intr-o sticluta spray si stropiti servetelele lavabile. Se pot face din orice material: tricouri vechi, paturite sau cumparati materialul si apoi taiati fasii in forma servetelelor dorite. Usor si ieftin. Nu mai dati banii pe servetelele umede de unica folosinta:)

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna fetelor...am picat si eu aici ca prin minune,poate ma ajutati cu sfaturile voastre.Am o fetita acum a implinit 1 an,si folosesc scutec textil lavabil,insa nu e bun,deoarece nu absoarbe bine.
    Am comandat de pe un blog,aveau culori vesele...aratau frumoase,dar naspa.Am cautat si in magazine,reale nu online,ca sa pot pipai,sa vad mai in-deaproape,dar nu am gasit!De ce?Stie careva dintre voi,fetelor?Ma mir cum de nu se gasesc si in magazine :(
    Voi ce parere aveti?Probabil ca ma insel eu si nu am gasit magazinul,orasul unde pot cumpara....
    Pupici,
    Mammma Anca :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna Anca. Dupa informatiile mele nu prea sunt magazine fizice in tara unde ai putea cumpara scutece lavabile. Aceste scutece se gasesc predominant pe internet, dupa cum ai observat si tu. Produsele comandate din magazinele online serioase se pot returna timp de 10 zile dupa achizitie, fara invocarea vreunui motiv, nefolosite si in ambalajul original, asa ca te incurajez sa alegi cateva tipuri de scutece care iti sunt simpatice, sau sa alegi un pachet de incercare si sa comanzi linistit. Poti returna produsele daca nu-ti plac dupa ce le vezi, asa ca nu e nici un risc la mijloc.

    RăspundețiȘtergere
  4. eu am comandat de la firma EdenBaby scutece lavabile ffff bune si frumoase

    RăspundețiȘtergere