luni, 31 ianuarie 2011

Babywearing FAQ...



...adica intrebari frecvente legate de purtarea bebelusilor (in wrap)

Pot sa port un nou nascut in pozitie verticala in wrap?
Da, daca bebelusul este legat strans in wrap. In acest fel, wrapul sustine spatele bebelusului bine si sigur. Wrapul trebuie legat in asa fel incat sa sustina bine si capul bebelusului.

Cand pot sa incep sa-mi port bebelusul?

Cand va simtiti de ajuns de bine dupa nastere, puteti incepe sa va purtati bebelusul. Metoda de legare a wrapului pe care-l folositi trebuie sa sustina spatele si capul bebelusul bine.

Poate dauna purtarea bebelusului perineului in primele trei luni dupa nastere?
Nu. Daca alegeti o metoda de legare a wrapului corecta, poate ajuta si postura dumneavoastra.

Poate bebelusul sa respire bine in wrap?
Da. Bebelusii purtati au la fel de mult oxigen in sange ca si cei care nu sunt purtati. Trebuie insa sa aveti grija ca caile respiratorii sa nu fie obturate. Pentru detalii legate de siguranta purtarii bebelusului in wrap si alte mijloace de purtare, cititi articolele Purtarea copiilor is siguranta si Pozitionarea corecta...

Cate ore pe zi pot sa-mi port bebelusul in wrap?
Wrapul poate fi folosit cat le place mamei sau tatei si bebelusului. Bebelusul va da semne clare cand s-a saturat de contactul apropiat cu parintii. Timpul petrecut in wrap poate varia in fiecare zi. Sunt perioade, cand bebelusul vrea sa fie purtat mai mult, si sunt perioade cand nu vrea sa fie purtat aproape de loc.

Imi rasfat copilul daca-l port mult?

Nu. Daca satisfaceti nevoia bebelusului pentru contactul fizic si confort, ii claditi forta pentru viitor!

Cum se cunoaste un wrap bun?
Pe scurt, wrapul bun trebuie sa aiba urmatoarele caracteristici:
-o technica de tesut care asigura o elasticitate pe diagonala (de preferabil legatura tip diagonal)
-margini cu tiv dublu
-confectionat din bumbac si vopsele fara substante daunatoare
-mijloc semnalizat si margini de culoare diferita

Cat de lung trebuie sa fie wrapul?
In cele mai multe cazuri este de ajuns sa folositi un wrap de 4,1-4,6 metri. Pentru wrap cross carry puteti avea nevoie de o lungime mai mare, un wrap de 5,2 m. In fiecare caz, numarul de confectie al persoanei purtatoare joaca un rol important in alegerea wrapului potrivit.
In general, un wrap de 4,6 m este de ajuns pentru toate metodele de legat pentru persoanele cu marimea de confectie pana la 42-44 (EU).

Ce haine trebuie sa poarte bebelusul purtat in wrap?

Un bebelus mic poate fi purtat cu usurinta sub jacheta persoanei purtatoare, si corpul mamei sau al tatei o va mentine la o temperatura ideala. Astfel poate fi purtat in hainele pe care le poarta in casa. Bebelusul trebuie sa poarte ciorapi pantaloni sau ciorapi calde, eventual un jambier, si un sal mic in jurul gatului. Cand bebelusul este purtat peste jacheta persoanei purtatoare, sau cand purtati un copil mai mare in spate, trebuie sa le imbracati in haine calduroase sa le protejati de frig. Vara este important sa le protejati de soare. Pentru aceasta puteti folosi haine subtiri din bumbac, care acopera tot corpul si o palarie de soare.

sursa: www.storchenwiege.de

sâmbătă, 29 ianuarie 2011

Cumperi 3, primesti 4


In acest weekend (sau pana stocurile se vor epuiza), la cumpararea a 3 scutece lavabile Wonderoos one size (cu PUL sau Minnky), primiti un scutec gratis! Merita sa profitati de oferta, deoarece Wonderoos este un scutec cu buzunar usor de folosit, cu o capacitate de absorbtie foarte buna, apreciata de multe mamici.
Va asteptam!

luni, 24 ianuarie 2011

Scutece refolosibile pentru timpul noptii- tips&tricks



Desi multe mamici nu indraznesc sa incerece, scutecele lavabile se pot folosi cu succes si noaptea. Aceasta reiese si din comentariile catorva mamici, care ne-au scris despre experientele lor (vezi articolul precedent) Este adevarat, ca multi bebelusi, in special cei alaptati, care sug de mai multe ori in timpul noptii, fac foarte mult pipi in timpul noptii, chiar de la primele saptamani ale vietii, si este posibil ca scutecele lavabile folosite in timpul zilei sa nu faca fata noaptea. Inainte de a achizitiona orice fel de scutec pentru noapte, va recomand sa incercati sa mai adaugati absorbante la scutecele lavabile pe care le folositi in timpul zilei. Daca bebelusul nu face foarte mult pipi, poate ca vor fi bune, si va scutiti de o noua investitie.

Daca considerati, ca este nevoie sa incercati o combinatie noua, va recomand cateva combinatii pe care le puteti folosi cu incredere noaptea, asa incat sa nu trebuiasca sa va deranjati bebelusul cu schimbarea scutecului timp de 10-12 ore.



In saptamanile trecute am testat mai multe combinatii de scutece lavabile cu baietelul meu de 2,5 luni, care face foarte mult pipi in timpul noptii.

Iata care au fost cele care au facut fata fara scurgeri:


1. Scutec tip pantalonas din bambus, Little Lamb (marimea 2), un absorbant de noapte Pop-in si chilotel suport de masura unica Flip (cost: 42 RON+ 24 RON+ 65 RON - 131 RON)

2. Scutec tip pantalonas din bambus Little Lamb, un prefold din bumbac organic Flip si chilotel suport Super Whisper Wrap de la Bummis (cost: 42+37+54- 133 RON) Un avantaj al chilotelului sau pantalonasului suport din lana fata de cele din PUL (poliuretan laminat) este ca lana lasa aerul sa treaca mai mult decat protectiile din PUL.

3. Combinatia mea preferata: scutec tip pantalonas Little Lamb, un prefold Flip sau absorbant de noapte Pop-in si chilotel suport din lana Woollywraps. (cost cca 179)

Alte idei:


In afara de scutece tip pantalonas din bambus, care sunt favoritii mei, puteti incerca si alte feluri de scutece tip pantalonas cu absorbante in plus (absorbante din flanel Imse Vimse, prefold Flip sau Bummis, absorbant de noapte Pop-in) pentru noapte, de exemplu scutece din bumbac sau canepa. Cele din bumbac absorb mai putin decat bambusul si canepa, iar canepa tinde sa se intareasca dupa multiple spalari (cel putin aceasta a fost experienta mea cu un scutec din canepa). Scutecele din bambus raman pufoase si dupa multiple spalari, si absorb foarte bine.

Puteti folosi si scutece tip prefold, de exemplu 2 bucati de prefold Bummis sau Flip, sau un prefold plus un booster (absorbant) pe care-l fixati cu un nappi nippa, iar peste prefold, puteti folosi chilotel suport PUL sau din lana.

Daca pielea bebelusului este sensibila la umezeala, va recomand sa folositi si un liner stay dry de la Imse Vimse. Linerul este minunat pentru a mentine pielea bebelusului uscat. (baietelul meu avea un eritem fesier urat care nu s-a vindecat de la creme si linerul stay dry l-a vindecat intr-o zi si o noapte)
Daca decideti sa folositi chilotei suport de lana, veti avea nevoie si de lanolina (ori solutie de lanolina gata facuta, sau lanolina de la farmacie).

Daca incercati vreuna dintre combinatiile recomandate mai sus, m-as bucura foarte mult, daca ati impartasi experientele voastre lasand un comentariu dupa articol.
Spor la scutecit!

joi, 13 ianuarie 2011

Scutece pentru timpul noptii - discutie si concurs


Citind experientele mai multor mamici, care utilizeaza scutece lavabile, am observat, ca multe mamici folosesc scutece de unica folosinta pentru noapte, chiar daca folosesc scutece lavabile ziua. Oare de ce? Din cate am aflat, multe mamici se tem ca scutecele lavabile nu rezista 10-12 ore fara scurgeri.

Ar fi bine sa doboram acest mit, asa ca pentru inceput va propun un joc. Lasati un comentariu pe blog in care imi raspundeti la urmatoarele intrebari:

1. cat timp are bebe?
2. ce fel de scutece folositi noaptea?
3. cat de dese sunt "accidentele" ?
4. ati dori sa incercati sistemul chilotel suport lana+scutec tip pantalonas?

Intre cei care comenteaza, voi trage la sorti un scutec tip pantalonas Little Lamb si un cupon de 30 la suta reducere pentru achizitionarea unui pantalonas sau chilotel de lana Woollywraps. Astept comentariile voastre pana 20 ianuarie.
Dupa 20 ianuarie voi scrie un articol despre acest subiect, folosind si informatiile venite de la voi. :)

later edit


Si premiile merg la:
Melinda- un scutec Little Lamb si un cupon de 30 la suta reducere la cumpararea unui chilotel sau pantalonas din lana Woollywraps

Iar urmatoarele pot cumpara un chilotel sau pantalon din lana Woollywraps cu 10 la suta reducere pana 15 februarie 2011:

kisboszi
crina
gabi
corry
nicoleta

Va multumesc ca ati participat si ati scris despre experientele voastre!

sâmbătă, 8 ianuarie 2011

Protectie scutece lavabile din lana



Experiente proprii
Am descoperit protectiile de scutece din lana cand fetita mea avea inca scutece, si aproape in fiecare dimineata ne-am trezit cu pijamaua si patul ud. Am incercat tot feluri de combinatii de scutece lavabile, cu absorbante extra, dar in zadar. Nu au rezistat pana dimineata, iar mie nu-mi placea ideea de a trebui sa schimb scutece in toiul noptii, pentru ca fetita se trezea complet daca i-am schimbat scutecele noaptea. La sfatul unei prietene am incercat o noua combinatie: chilotei suport din lana cu scutece tip pantalonas dedesubt. Prima pereche de chilotei de lana pe care l-am primit cadou era un chilotel marca Woollywraps, si-l foloseam cu scutece pantalonas Popolini Ultrafit sau un scutec Little Lamb cu un absorbant de noapte Pop-in in interior. De atunci nu s-au mai intamplat accidente, puteam sa dormim linistiti.

De ce lana?
Protectiile de scutece din lana, folosite cu scutece tip pantalonas, sau scutece tip prefold (fixate cu Nappy Nippa sau Snappy) alcatuiesc un sistem de scutece lavabile imbatabil. De ce? Pentru ca protectiile de scutece din lana- chilotei sau pantalonasi lungi sau scurti- sunt foarte sigure, scurgerile sunt foarte rare. Fibrele de lana absorb foarte mult lichid, timp ce exteriorul pantalonasului sau chilotelului de lana ramane uscat. Lana are si alte avantaje in afara de faptul ca este impermeabil. Protectiile de scutec din lana lasa aerul sa treaca, astfel pielea bebelusului va avea intotdeauna o temperatura optima- lana ii tine de cald iarna, si racoare vara. Acest fapt protejeaza pielea bebelusului si de iritatiile de scutec.
Folosirea protectiilor de lana este recomandata nu numai pe timpul noptii, ci si ziua. Puneti un scutec tip pantalonas pe copil, un pantalon de lana deasupra, si copilul este gata de joaca. :)

Intretinerea protectiilor de lana
Protectiile de scutece din lana trebuie spalate foarte rar- o data sau doua ori pe luna. Altfel numai se aerisesc. Dupa cateva ore de aerisit, chiloteii se usuca si vor fi din nou proaspete si gata sa le folositi din nou.
La nevoie, se spala la 30 de grade, preferabil cu mana cu un detergent delicat, pentru lana. Dupa spalare se trateaza cu lanolina astfel:
-daca folositi un tratament de lanolina gata cumparat, urmariti instructiunile de pe eticheta- de obicei se pune o cantitate mica din solutia cu lanolina in apa fierbinte, dupa care se mai pune apa pana cand solutia devine doar calduta. Se introduce protectia de scutec din lana in apa si se lasa acolo 12 ore, dupa care protectia scutec se scoate din solutie, si se pune la uscat (nu pe calorifer!).
-puteti folosi si lanolina pura cumparata de la farmacie astfel: dizolvati o lingura de lanolina si doua linguri de sampon de par (eu foloseam un sampon pentru copii de ex) in 500 ml apa care clocoteste. Dupa ce lanolina s-a dizolvat, turnati solutia intr-un lighean in care incap protectiile de scutec. Adaugati cateva litri de apa calda la solutia cu lanolina, asa incat solutia sa aiba aproximativ 30 de grade, introduceti protectiile de scutec din lana spalate si clatite (dar nu uscate) in solutie, si lasati-le acolo peste noapte, sau 12 ore. Dupa aceasta protectiile scutec se pun la uscat.

Unde le gasiti?

La Greenbaby veti putea gasi chilotei si pantalonasi de lana de la Woollywraps. Am decis sa comercializez Woollywraps, pentru ca Woollywraps este o afacere de familie, si imi plac afacerile mici, de familie, si pentru ca produsele lor sunt de foarte buna calitate. Chilotelul suport Woollywraps pe care l-am folosit cu fetita mea, m-a convins de acest lucu. Chilotelul si-a pastrat forma si culoarea si dupa multe spalari, si a functionat perfect ca chilotel suport pentru scutece lavabile. Nu in ultimul rand, imi plac si pentru ca sunt extrem de dragute.
Va incurajez cu drag, sa le incercati!

Voi ati incercat deja chilotei sau pantalonasi din lana? Care este parerea voastra? Daca nu le-ati incercat inca, ati dori sa le incercati?

marți, 4 ianuarie 2011

Un aspirator nazal fara zgomot si eficient


Pana cu putin timp in urma am incercat doua feluri de aspiratoare nazale: batista bebelusului, care este eficient, dar zgomotos, si din aceasta cauza poate speria copilul, nu se poate folosi in toiul noptii fara a trezi toata lumea din casa, si care nici nu este recomandata de unii pediatri, si pompa nazala, care nu afecteaza mucoasa nazala, nu scoate nici un zgomot, dar nici ne poate spune ca ar fi eficient.
Al treilea

In cazul fetitei mele am folosit fara probleme batista bebelusului cand era foarte mica, dar cand a crescut mai mare, s-a speriat de zgomotul aspiratorului, si a fost nevoie de doi adulti, unul care-o tinea de picioare si maini, si unul care aspira nasul, asadar curatarea nasului fetitei a devenit un chin. Din fericire a invatat destul de repede sa-si sufle nasul, asa ca am scapat de batista bebelusului.

Cu baietelul meu am folosit in primele saptamani batista bebelusuluipe timpul zilei, dar noaptea am avut probleme. Nu am vrut sa trezesc toata lumea, asa ca am incercat cu pompa- dar in zadar. Asa ca am fost foarte bucuroasa cand am primit noul nostru aspirator nazal cu aspiratie bucala de la Hoppediz. Aceasta nu face zgomot, nu afecteaza mucoasa nazala, este mult mai bland, dar si eficient. Eficienta lui este undeva intre pompa nazala si batista bebelusului. Este foarte usor de folosit: capatul tubului de plastic se tine in gura, iar capul se pune la nara si se trage. Mucozitatile vin in dispozitivul din plastic de pe capatul tubului. In capul aspiratorului este si un burete, care se spala si se sterilizeaza impreuna cu dispozitivul.

Acum gasiti acest aspirator nazal si la Greenbaby.