joi, 6 septembrie 2018

Scutece lavabile - scutece pentru bebeluși mai mari, Partea 2


Așa cum v-am promis, voi continua prezentarea diferitelor tipuri de scutece refolosibile, lavabile, în funcție de vârsta copilului. Ceea ce prezint în articol nu este în primul rând punctul de vedere al unui comerciant, ci al unei mămici cu 3 copii, cu experiență în folosirea acestor scutece. Sunt conștientă de faptul că nici un scutec nu este perfect, fiecare are avantajele și dezavantajele lui, de aceea am decis să vi le prezint așa cum sunt, să alegeți scutecele care veți folosi în cunoștință de cauză.
2. Scutece lavabile pentru bebeluși mai mari
După primele luni ale bebelușului, când depășește pragul de 4.5-5 kilograme, puteți începe să experimentați cu alte scutece decât cele speciale pentru nou-născuți.

a. Scutecele cu buzunar
  • dacă alegeți scutece cu buzunar de măsură unică, le veți putea folosi până la trecerea la oliță (depinde de scutec și de conformația copilului)
  • acestea constă dintr-un chiloțel cu două straturi- un strat exterior impermeabil, și un strat interior din material stay dry (fleece, microfleece), sau material natural (bambus, bumbac). Aceste două straturi sunt cusute împreună la margini, și absorbanții, care vin împreună cu scutec, se introduc în buzunarul format de aceste două straturi
  • va trebui să experimentați puțin să vedeți ce fel de materiale suportă mai bine pielea copilului: s-ar putea să-l deranjeze umezeala, atunci este bine să folosiți fleece, strat stay dry în contact direct cu pielea, iar dacă nu-i plac sinteticele, folosiți scutece cu materiale naturale la pielea copilului (bumbac organic, bumbac, bambus, cânepă)
  • aceste scutece au închidere cu capse sau scai, și mărimea chiloțelului se reglează ori cu capse, ori cu elastic reglabil la picioare. Scaiul poate fi ajustat mai fix pe mărimea copilului, însă capsele sunt mai durabile și mai greu de deschis de copil.
Avantaje:
  • se montează pe copil cu ușurință, și tăticii se descurcă
  • cresc împreună cu copil
  • se usucă relativ rapid (depinde și de materialul absorbanților), pentru că la spălare absorbanții se scot din buzunar și se spală și se usucă separat
Dezavantaje:
  • nu pot să enumăr nici una
Mărci de scutece cu buzunar la Wrapmama's Shop
  • Little Lamb- scutece de calitate bună, cu raport preț-calitate excelent. Vin cu 2 absorbanți din bambus de 2 straturi, care nu sunt groase, dar absorb bine. Totuși, dacă bebe este mai mare, vă recomandăm să folosiți 3 absorbanți, sau puteți adăuga la cei 2 absorbanți încă unul cu 3 straturi- în special pentru plimbări mai lungi sau somnul de după masă. Dacă aveți un bebeluș mai dolofan, s-ar putea să-l strângă elasticele la picioare când ajunge la greutatea de cca 10 kg. Trebuie însă să țineți cont de faptul, că conformația copiilor se mai schimbă, și s-ar putea că un scutec care rămâne prea mic la 10 kilograme, se va potrivi iarăși în câteva lungi, dacă bebe crește în înălțime.
  • Charlie Banana- scutece foarte faine, din materiale de calitate. Sunt de măsură unică, însă nu au o croială foarte generoasă, sunt mai micuțe, mai înguste și între picioare. Dacă aveți un bebe înalt și slăbuț, aceasta este scutecul perfect pentru el. Merge și pentru bebeluși mai bine făcuți, dar să fiți pregătite că nu vă vor ține până la trecerea la oliță. Puteți alege din variante uni sau cu imprimeuri, pachete de 3 sau 6 bucăți. Absorbanții sunt din microfibră cu strat stay dry, sau cânepă. Alegeți care vi se potrivește mai bine. Materialele sintetice se usucă mai ușor în general, și au capacitate de absorbție mai mică față de cânepă sau bambus.
  • T-Tomi, Baba+Boo- scutece de măsură unică, cu chiloțel croit mai mare decât Charlie Banana sau Little Lamb, deci merg și pentru copii mai măricei, mai rotunji. T-tomi are stratul interior foarte plăcut la atingere (din bambus), cu cusături laterale care ajută ca conținutul scutecului să rămână înăuntru. Absorbanții sunt din bambus, ceea ce înseamnă capacitate de absorbție foarte bună, însă timp de uscare mai lung (față de absorbanții din microfibră sau cu mai puține straturi) Așteptăm cu nerăbdare stocul nou de la producătorii T-Tomi și Baba+Boo. Momentan mai avem doar câteva bucăți pe stoc. Merită încercate.
  • Milovia- scutece foarte bune, din materiale exclusiviste, absorbanți din microfibră, chiloțel cu strat interior din fleece (stay dry) sau coolmax (lasă aerul să circule). Printuri frumoase. Absorb foarte bine. Singurul dezavantaj: prețul.
Scutece AI2- Pop-in, Milovia
Sistemul AI2- All-in-two se deosebește de scutecele cu buzunar prin faptul că absorbanții nu se introduc în buzunar, ci se prind în interiorul chiloțelului cu capse, sau pur și simplu se așează în interiorul chiloțelului. Și acestea sunt de măsură unică, deci chiloțelul se poate regla cu ajutorul unor rânduri de capse.
Avantaj: puteți cumpăra mai puține scutece, și câteva seturi de absorbanți suplimentari, și dacă chiloțelul nu se murdărește, puteți schimba doar absorbantul și refolosi chiloțelul de 2-3 ori înainte de spălare
Dezavantaj: absorbanții pot să se miște din loc și să se îngrămădească între picioarele copilului, nefiind fixate ca și în cazul scutecelor cu buzunar
Dacă nu vă ajută destul aceste informații, puteți să sunați pentru consultanță gratuită la numărul de telefon afișat pe site. :)

40 de comentarii: