vineri, 25 septembrie 2009

Asa ne-am purtat copii



Ziua de ieri, Ziua Babywearing din Satu Mare a fost o zi reusita si foarte interesanta. Iata cateva imagini despre defilarea in centrul orasului si activitatile de dupa amiaza.







Incaltaminte pentru copii Gucio


Au sosit niste incaltaminte de toamna foarte dragute la magazinul Greenbaby. Le-am vazut prima data la o prietena, si instantaneu m-am indragostit de aceste incaltaminte deosebite. Sunt fabricate din piele intoarsa, si se gasesc in mai multe culori frumoase. Voi mai scrie detalii mai tarziu, acum m-am grabit sa vi le arat.

Aici le puteti vedea in 3D.

luni, 21 septembrie 2009

vineri, 18 septembrie 2009

Gospodarie ecologica

De cand am devenit mamica, am inceput sa fiu mult mai constienta in multe lucruri. Am inceput sa ma gandesc mai mult despre sanatate si despre ecologie. Citind blogurile mamicilor, vad ca nu sunt singura cu aceasta schimbare. Cred ca ne ocupam mai mult de aceste lucruri, pentru ca acum simtim ca suntem responsabili nu numai de sanatatea noastra, ci si de sanatatea copiilor nostri, si de planeta pe care le lasam ca mostenire. Nu se poate sa nu ne deranjeze gradul de poluare apei si a aerului, E-urile si substantele cancerigene din mancarea noastra si obiectele daunatoare care ne inconjoara (plasticul etc.). Din aceste considerari, am inceput sa fac unele schimbari in gospodarie si sa introduc cateva obisnuinte ecologice in viata de zi cu zi.

Prima data am eliminat balsamul de rufe, in locul caruia folosesc otet, si sunt foarte satisfacuta cu aceasta solutie. Rufele nu miroase a otet, sunt proaspete si curate. Cu detergentul inca nu am gasit solutia ecologica perfecta pentru mine, dar caut :)

M-a deranjat de mult mirosul urat si puternic, care il simteam ori de cate ori faceam curat cu Domesto*, dar nu stiam ce as putea folosi in locul lui sa curat baia. Acum am gasit solutia. De la magazinul mamicii Bio, Organik am cumparat solutii pentru dezinfectarea baii si suprafetelor de lucru si pentru curatarea pardoselii, si pentru curatarea cuptorului. Sunt departe de a folosi numai produse ecologice, dar cred ca sunt pe drumul cel bun.

Am inceput sa iau cu mine sacosa din textil ori de cate ori merg la cumparaturi. Inainte aveam o imensa colectie de sacose de plastic. Fiecare data cand faceam cumparaturi la piata, comerciantii imi dadeau sacose. Daca am cumparat lucruri de la cinci comercianti, am venit acasa cu cinci sacose diferite. Si comerciantii, si cumparatorii sunt obisnuiti cu acest lucru, si toti au devenit comozi. Nici nu se mai gandeste omul sa ia sacosa cand merge la cumparaturi. De ce s-ar gandi? Primeste sacose gratis. Dar sa stiti, ca de cand iau sacosa mea din textil, imi este mai greu. Trebuie sa le conving pe comercianti, ca chiar nu am nevoie de sacosa de plastic.

Inainte aveam si o colectie de PET-uri, de sticle din plastic in care cumparam apa minerala. Acum cumparam apa minerala la sticla, dar nici acest lucru nu este usor, pentru ca se gaseste in foarte putine magazine.

Am facut cateva schimbari si in privinta alimentelor pe care le cumparam.
Fructele si legumele le cumparam numai de la piata, preferabil de producatori din satele inconjuratoare, si nu de la distribuitori care vand rosii si alte legume si fructe din Italia si Turcia. Nu prea cumparam mezeluri si salamuri, ca inainte. Am inceput sa fac eu mezeluri de casa: piept de pui sau pulpa de porc fiert sau copt cu mirodenii, pate din ficat de pui. Sunt mult mai gustoase, si macar stim ce mancam. Si painea de casa facuta de mine, din diferite tipuri de faine este mult mai buna decat cea din magazin. Este adevarat, ca aceste lucruri necesita mai mult timp decat sa le cumparam gata facute din magazin, dar cred ca merita tot efortul.

Cam pana aici am ajuns, dar nu ma opresc, merg mai departe...

joi, 17 septembrie 2009

Ziua babywearing in Satu Mare- 24 septembrie


Pe 24 Septembrie sarbatorim Ziua Purtarii Copiilor in Satu Mare. Abia astept. Cu membrii clubului mamicilor am planuit multe programe interesante. Ne vom plimba prin centrul orasului, cu copii in wrap, mei tai sau sling, si vom invita mamicile pe care le intalnim in drum sa incerce un mijloc de purtare, si sa participe la prelegerile de dupa amiaza. Dupa amiaza vom confectiona zornaitoare din lana si alte materiale naturale pentru bebelusi, si vom auzi despre importanta zornaitoarelor pentru cei mici. Cei interesati pot participa la o prelegere despre purtarea copiilor, tinuta de o consultanta de babywearing din Ungaria, si pot incerca diferite tipuri de mijloace de purtarea copiilor. Vom avea parte si de o prelegere despre alaptare, cu titlul E bine sa alaptam? Invitata noastra din Oradea va vorbi despre problemele care se pot ivi in perioada alaptarii. Sper ca vom avea parte de o zi frumoasa, si cat mai multi parinti se vor convinge, ca purtarea bebelusilor merita incercat!

duminică, 13 septembrie 2009

Sa sarbatorim impreuna saptamana babywearing

Acest filmulet are ca scop promovarea saptamanii internationale dedicate purtarii bebelusilor, intre 21 si 28 septembrie, organizat de Babywearing International si de comunitatea forumului american, TheBabyWearer.


joi, 10 septembrie 2009

Nu ma purta cu fata inainte!



Foarte mulți producători de mijloace de purtare a copiilor își promovează produsul utilizând o imagine a unui copil purtat cu fața înainte, fără să atragă atenția asupra faptului că purtarea copilului în această poziție nu este una sănătoasă. Iar unii părinții își poartă copilul în acest fel, neștiind că purtarea cu fața înainte dăunează sănătății lui.

De ce nu este bine să ne purtăm copiii cu fața înainte?


• Nu permite poziția sănătoasă fiziologic, poate cauza dureri de spate și defecte de postură
• Nu permite poziția broască a picioarelor, ca urmare șoldurile nu se pot dezvolta corespunzător
• Prea mulți stimuli: bebelușul nu are nici o posibilitatea de a se ascunde în faţa avalanșei de stimuli, nu poate să se lipească de persoana purtătoare.
• Nu există contact vizual între bebeluș și persoana care îl poartă, bebelușul suprastimulat descarcă încordarea prin plânsul de seară.
• Din cauza presiunii crescute asupra pelvisului poate să apară deformarea, iar la băieți există riscul contuziei testiculelor.
• Pot apărea dureri de umeri și spate la persoana purtătoare. Curelele înguste şi adesea slab căptuşite nu fac decât să agraveze situaţia.
Să nu ne purtăm copiii așa, fiindcă:
• În această poziție spatele bebelușului este îndreptat iar picioarele îi atârnă în jos
• Copilul nu are posibilitatea de a se lipi de persoana purtătoare, dacă simte nevoia de a se ascunde în faţa stimulilor.

Alternative

Dacă crezi că bebelusul tău este gata să vadă mai multe din lume, încearcă purtarea lui pe șolduri sau în spinare. În cazul purtatului pe șolduri sau în spinare, picioarele sunt în poziția corectă – poziția broască - și copilul vede lumea înconjurătoare, având totuși posibilitatea de a se ascunde de stimuli, dacă simte nevoia.

Purtarea corectă



Purtarea corectă se cunoaște astfel: spatele este susținut corespunzător, picioarele sunt în poziția broască, bebelușul poate să se lipească de persoana care-l poartă.
Daca vrei să-ți porți copilul în pozitia corectă, este important să ții cont de următoarele lucruri:
• Poziția broască - genunchii să fie la înălțimea buricului bebelușului
• Abdomenul bebelușului să fie lipit de abdomenul tau
• Bebelușul să fie lipit strâns de tine - fii atent să legi bine mijlocul de purtare



Text: Antje Mattig, Tradus în maghiară de Török Katalin, Tradus din limba maghiară de Gödri Réka și Albert Csilla

Surse: experiente proprii, Dr. Evelin Kirkilionis: “Menetirány szerinti hordozás” (AFS Stillzeit, 03/2004), “A menetirány szerinti hordozásról” (Deutsche Hebammenzeitschrift, 04/2004), www.rabeneltern.org, www.didymos.de

miercuri, 9 septembrie 2009

Si scutecele pentru inot merg la...

Ildiko si Cristina. Multumiti fetitei mele, care a fost amabila si v-a sustras numele. Contactati-ma in mail cu marimea si modelul dorit.

Premiu special: am decis ca scutecul Wonderoo sa mearga la Brish, ca un inceput pentru colectia ei de scutece refolosibile. Asadar Brish, te rog sa-mi scrii adresa la info@greenbaby.ro.

joi, 3 septembrie 2009

Noua colectie de Mei Tai


Daca va amintiti, intr-o postare mai veche v-am scris despre o surpriza. Acum sunt gata sa va prezint surpriza la care m-am referit: noua colectie de Mei Tai Hunbaba va asteapta in magazinul Greenbaby. Mei Tai-urile Hunbaba sunt croite de o mamica originara din Ardeal, care traieste acum in Ungaria. Ea face aceste mijloace de purtarea copiilor cu adevarata pasiune pentru mei tai-uri si pentru purtarea copiilor. Dragostea pentru croit se poate vedea si din faptul ca ea este atenta la fiecare mic detaliu. Fiecare Mei Tai Hunbaba este prevazut cu o gluga brodata frumos. O aditie practica sunt buzunarele mici pe cele doua capete a bretelei de umar, in care puteti tine cheia, cardul de credit, sau chiar si telefonul mobil. Colectia Hunbaba consta din sapte modele. Momentan la Greenbaby gasiti patru dintre ele. Va astept cu drag sa le incercati!

marți, 1 septembrie 2009

Parerea voastra conteaza! - Concurs


Sunt foarte curioasa sa aflu parerea voastra despre magazinul Greenbaby si despre produsele care se gasesc in magazin. Pentru a afla parerea voastra, m-am gandit la un joc.

Voi imi scrieti parerea despre magazin, despre un produs pe care l-ati cumparat, incercat deja, sau imi scrieti ce fel de produse v-ar placea sa vedeti in magazinul Greenbaby, ce fel de postari ati vrea sa cititi pe blog, si eu va recompensez cu scutece de inot. Intre cei care lasa un comentariu aici pe blog, voi trage la sorti dou scutece de inot Bummis.

Daca doriti, scrieti o postare pe blogul vostru despre un produs comercializat la Greenbaby, impartasiti experientele voastre cu cititorii blogului vostru. Intre cei care scriu pe blogul lor, voi trage la sorti un scutec Wonderoos si un scutec pentru inot Bummis.

Concursul se desfasoara intre 1-8 septembrie, veti afla castigatorii pe 9 septembrie.
Spor la scris!