miercuri, 13 ianuarie 2010

Purtarea pe sold


Purtarea pe sold este felul cel mai natural de a ne purta copii. Chiar si fara orice mijloc de purtare, mamele isi pozitioneaza instinctiv bebelusii pe sold cand le poarta in mana. Soldul pare a fi creat exact pentru acest lucru: pentru a cara confortabil un copilas.
Totusi, ne este mai usor daca ne purtam bebelusii pe sold cu un mijloc de purtare, care preia greutatea copilului, si ne elibereaza macar o mana.

De la ce varsta putem purta copilul pe sold?
Putem incepe purtarea pe sold de la varsta de aproximativ 4-6 luni, cand simtem deja ca bebelusul incepe sa se sustina, si l-am purta pe sold si fara mijloc de purtare.

Purtarea pe sold nu este recomandata pe o durata mai lunga, deoarece greutatea copilului cade pe un umar. Daca totusi va purtati copilul pe sold timp mai indelungat, este bine sa-l mutati de pe un sold pe celalalt din cand in cand.

In ce mijloace putem purta copilul pe sold?

Putem purta copilul pe sold in sling fix (pouch), sling cu inele (ring sling), wrap si mei tai. In afara de acestea, exista si un mijloc de purtare creat exclusiv pentru purtarea pe sold, numit Scootababy.

Cum purtam copilul pe sold?

Si la purtarea pe sold trebuie sa tinem cont de cateva lucruri. Este la fel de important ca si in cazul purtarii in fata sau in spate, ca picioarele copilului sa fie flectate si sa fie sustinute de mijlocul de purtare pana la spatele genunchilor.

Purtarea pe sold inseamna ca corpul copilului trebuie sa fie pozitionat perpendicular pe corpul mamicii. Daca nu este asa, atunci poate purtam copilul pe lateral, dar nu pe sold.

Si in acest caz este important ca coloana copilului sa fie sustinuta bine de mijlocul pentru purtare, si ca aceasta sa fie legat deajuns de stramt, ca copilul sa nu se miste din loc cand ne miscam. Este foarte important sa folosim un shttp://www.blogger.com/img/blank.gifling fix de marime potrivita, iar in cazul celelaltor mijloace, sa le legam deajuns de stramt.

Cateva instructiuni pentru purtarea pe sold:

Sling fix (pouch)

Sling cu inele (ring sling)-aici.

Wrap:

Legatura simpla pe sold. Pentru aceasta legatura aveti nevoie de un wrap scurt. Daca il legati cu una mai lunga, materialul ramas poate fi putin deranjant.

Legatura incrucisata pe sold (Hip Cross Carry)

legatura kangur pe sold (hip cangaroo)

Hüftschlinge
sau Robin's Hip Carry. Aceasta este legatura mea de sold preferata. Poate parea putin complicat, dar nu este greu de invatat. Se poate lega foarte bine cu un wrap mai lung.

Legatura rebozo cu mai multe variatii. Pentru aceasta aveti nevoie de un nod alunecator, care se leaga asa.

Mei Tai

Mei Tai-ul nu este facut pentru purtarea pe sold, totusi este posibil sa va purtati bebelusul pe sold in mei tai.
Aici aveti instructiuni video si in imagini.

6 comentarii:

 1. La noi se mai foloseste si hipseat (pentru copii mai mari)

  RăspundețiȘtergere
 2. L-am si cautat pe net, dar vad ca tot parintele trebuie sa tina copilul, Hipseat-ul este bun numai pentru a aseza copilul pe ea. Dar imi imaginez ca poate fi util in anumite situatii :)

  RăspundețiȘtergere
 3. Reka, tu ai încercat nodul alunecător? Intreb pentru că am vrut şi eu să încerc intr-o zi, de curiozitate :), şi nu mi-a ieşit deloc. Înţeleg principiul, e la fel ca la cele cu inele, însă nu ajunge să mi se 'blocheze', îmi ramâne alunecător în ambele direcţii. Înţelegi ce zic?

  RăspundețiȘtergere
 4. Diana, da, l-am folosit mult timp. Am avut un wrap mai scurt pe care l-am tinut legat asa, cu nodul alunecator, si-l foloseam ca un sling cu inele. A fost foarte usor de montat. Inteleg problema ta, si cred ca poate ca nu ai legat nodul corect. Nodul alunecator legat corect nu aluneca, numai intr-o directie. Ori si materialul poate fi o problema, daca e prea alunecos. Dar ma gandesc ca mai degraba felul de legare a nodului ar putea fi problema ta.

  RăspundețiȘtergere
 5. Reka, multumesc mult. Daca stiu ca l-ai facut personal si a mers atunci mai incerc :). Am facut si exact ca in linkul de la tine dar tot aluneca si in sensul opus. Materialul nu e problema, e 'din ăla' :) însă mai încerc.

  Si da, purtatul pe sold e cel mai natural si in opinia mea.

  RăspundețiȘtergere
 6. Si eu sunt in cautarea unei pozitii de purtat pe sold cu un ring sling. Poate gasesti tu prima un video bun.

  RăspundețiȘtergere