marți, 20 ianuarie 2009

Scutece lavabile - ghid practic


Văzând ca din ce in ce mai multi se intereseaza de scutecele refolosibile (lavabile), am decis sa scriu un ghid practic despre felurile de scutece refolosibile care exista, si despre lucrurile care merita de ştiut in legătura cu ele.

Felurile de scutece care exista

Prefold

Ce este? Prefoldul este un scutec făcut din mai multe straturi de textil, care se confecţionează in diferite mărimi, si se foloseste impreuna cu un scutec de protectie. Arata asa. Scutecul prefold se poate impaturi in mai multe feluri. Aici gasiti informatii despre impaturirea prefoldului. Prefoldul se poate prinde cu un ac pentru scutece sau cu Nappi Nippa (video despre cum se foloseste snappy)Avantajul acestui tip de scutece este pretul, si faptul ca sunt practice pentru schimbarile de scutec frecvente in cazul noilor nascuti si bebelusilor mici. La copii mai mari multi prefera alte feluri de scutece refolosibile, care absorb mai multa umezeala, fara a crea un "pachet" prea mare pe funduletul copilului. Daca cineva decide sa foloseasca acest fel de scutec, are nevoie de cam 12 bucati de prefold si 3-4 scutece de protectie pe marime. Cei care prefera solutiile cat mai naturale, in locul chiloteilor de protectie din material plastic, PUL, pot folosi scutec de protectie de lana. (exemple marci: Disana, Mamabless) Acestea necesita intretinere speciala cu lanolina, dar cei care le folosesc spun ca merita efortul.


Scutec tip pantalonas

Ce este? Un scutec din textil, care arata exact ca scutecele de unica folosinta, care se prinde pe talia bebelusului cu capse sau cu scai. Scutecele tip pantalonas sunt confectionate din bumbac, bambus, frotir, material cu microfibre etc. Si aceste scutece se folosesc cu scutec de protectie. Din acest tip de scutec exista scutec one-size, care inseamna ca un singur scutec poate fi ajustat la diferite marimi cu capse. Deci cand copilul creste, scutecul creste cu el. Exista si varianta de mai multe marimi, pe kilograme. Din scutecele tip pantalonas avem nevoie tot de minim 12 bucati, cu 3-4 bucati de scutece de protectie.

Unde se gaseste? La Wrapmama's Shop se gasesc scutece tip pantalonas din bambus Little Lamb si
Imse Vimse. 
.

Scutece all-in-one (AIO)

Ce este? In cazul scutecelor all-in-one partea impermeabila este cusuta impreuna cu partea absorbanta. Este tipul de scutec refolosibil cel mai usor de utilizat. Are nevoie de mai mult timp pentru a se usca, de aceea sunt necesare mai multe bucati (cam 18) decat in cazul scutecelor tip prefold sau pantalonas.

Unde se gaseste?

Un tip de scutec AIO este POP-IN, in cazul careia partea absorbanta se poate prinde cu capse pe partea impermeabila, deci se spala si se usuca mai usor. La Greenbaby gasiti de asemenea scutece Bumgenius Onesize Organic, care sunt scutece all-in-one de masura unica, cu exterior impermeabil, si interior din bumbac organic.

Scutece cu buzunar (pocket diaper)

Ce este? Scutecele cu buzunar consta dintr-un pantalonas impermeabil (cu strat exterior din PUL) pe interiorul careia este un strat de fleece sau alt material. Insertul absorbant se pune in buzunarul format de aceste doua straturi. Aceste scutece sunt usor de folosit, si datorita faptului ca partea absorbanta si partea impermeabila se pot separa, se spala mai bine ca AIO, si se usuca mai repede.


Alte accesorii

Un accesoriu foarte util este hartia de protectie care este foarte subtire si se poate arunca in toaleta. Este biodegradabila. Hartia de protectie se pune in scutec, si la schimbarea scutecului se arunca in toaleta, cu continutul solid, iar daca este numai umeda, se poate spala impreuna cu scutecele si se poate refolosi. Cu folosirea hartiei de protectie curatarea scutecelor devine mult mai usoara.

Absorbantele aditionale, cu care puteti mari puterea de absorbtie a scutecelor pot fi de asemenea utile. La Greenbaby gasiti absorbante din flanel de la Imse Vimse si absorbante din bambus de la Little Lamb.

Daca peiela bebelusului este sensibila la umezeala, va recomand sa incercati linerele stay dry. Aceste linere sunt confectionate din poliester, si au menirea de a conduce umezeala in interiorul scutecului si de a mentine pielea copilului mai uscat. Vi le recomand in special pentru timpul noptii, cand pielea bebelusului este in contact cu scutecul umed timp mai indelungat.

Este nevoie si de o galeata cu capac sau de un sac pentru depozitarea scutecelor in care tinem scutecele folosite pana la momentul spalarii.

Toate tipurile de scutece si accesorii pentru scutece lavabile gasiti la Wrapmama's Shop.

Articol editat cu informatii noi pe .7.10.2009
Editat pe 24.04.2010
Editat pe 05.07.2010
Editat pe 19.04.2011
editat pe 9 martie, 2015

3 comentarii:

  1. Bună Reka,
    Mulţumesc mult pentu aceste informaţii, sunt foarte utile pentru cineva ca mine care nu are încă experienţă cu sutece:), dar o să am în curănd.
    Sper, ca cu timpul să fim cât mai mulţi care încercăm şi folosim aceste scutece refolosibile la copii noştri şi să ne dăm seama că merită, nu numai din punct de vedere financiar.
    Te rog să mai scrii şi despre modul de spălare, cu ce le speli, cum....
    Melinda

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna,

    multumesc pentru informatii - am intrat de pe DC si cred ca o sa imi comand si eu din Germania pentru BB2 - ca ma deranjeaza intr-adevar mirosul de chimicale si calitatea fff proasta a scutecelor de unica folosinta de la noi.


    Oradeanca

    RăspundețiȘtergere