vineri, 20 noiembrie 2009

Mic dictionar de scutecologieDeoarece scutecele refolosibile sunt relativ noi pe piata romaneasca, exista multe expresii diferite pentru acelasi lucru, si cred ca aceasta ingreuneaza orientarea mamicilor in lumea scutecelor refolosibile. Mi-am propus sa incerc sa fac putina ordine in terminologia folosita in domeniu.

Scutece refolosibile: scutece din material textil, constand dintr-o parte absorbanta, si una impermeabila, care se pot spala si refolosi. Se numesc si scutece lavabile.


Scutece de panza
: bucati de panza in forma de patrat sau dreptunghi, care se pot impaturi in diferite feluri si folosite ca scutece cu un chilotel suport

Prefold: scutece din bumbac sau alte fibre (ex. bambus), care au o impartire in trei pe verticala si sunt cusute din mai multe straturi de material (de obicei 8 straturi in mijloc, 4 in cele doua extremitati) Scutecele prefold se folosesc cu chilotei protectie (scutec suport, chilotel suport) din PUL, lana sau polar, si se pot prinde cu un ac de scutece sau un snappy. Scutecele prefold pot fi impaturite in diferite feluri, pentru baieti, fetite, bebelusi alaptati exclusiv etc.
Snappy
: dispozitiv din plastic, care se foloseste la fixarea prefoldului pe bebelus.


Scutec tip pantalonas: scutecele tip pantalonas arata ca un scutec de unica folosinta, dar se confectioneaza din diferite materiale: bumbac organic, bumbac, bambus, frotir etc. Aceste scutece se prind pe bebelus cu capse sau scai. Unele scutece tip pantalonas sunt pe marimi, iar altele sunt one size (marimea se regleaza cu capse de la 3,5 kg pana la 13-16 kilograme, depinde de marca). Aceste scutece se folosesc cu chilotei impermeabili.Chilotel impermeabil (chilotel suport): partea exterioara a scutecului, cu rolul de a mentine umezeala in interior. Chiloteii impermeabili se confectioneaza de obicei din PUL (poliuretan laminat). In unele sisteme de scutece refolosibile, chiloteii sunt separat si se pun pe bebelus separat, peste partea absorbanta (care poate fi prefold, scutec de panza sau scutec tip pantalonas), iar in cazul scutecelor all-in-one stratul de PUL este incorporat in scutec. Exista si chilotei suport din lana sau polar. Cele de lana necesita tratament special cu lanolina, circa o data pe luna. Avantajul lor fata de chiloteii suport din PUL este ca sunt din material natural si asigura o ventilatie mai buna. (totusi, unele bebelusi pot fi alergice la lana si nu le pot folosi)
Scutece all-in-one: in cazul scutecelor all-in-one partea impermeabila si partea absorbanta sunt cusute impreuna, deci scutecul se imbraca pe copil intr-o bucata (foarte similar cu scutecele de unica folosinta). Din aceasta cauza, aceste scutece sunt favoritii taticilor si baby sitterelor. De altfel, aceste scutece pot fi putin problematice, din cauza ca straturile nu se pot dezasambla la spalare, si pot aparea probleme de miros (nu necesar). Scutecele aio sunt pe marimi de obicei, si de obicei sistemul AIO este sistemul de scutece refolosibile cel mai costisitor.Scutece cu buzunar: scutecele cu buzunar consta dintr-un chilotel suport, cu exterior din PUL, si parte interioara din fleece. Buzunarul este format de aceste doua straturi, si absorbantele se pot introduce in acest buzunar. Si aceste scutece se imbraca pe bebelus intr-o bucata, ca si scutecele all-in-one. Avantajul acestui sistem, fata de scutecele all-in-one este, ca scutecul se poate dezasambla la spalare, ceea ce asigura o curatare mai buna a scutecului. Aceste scutece se gasesc pe marimi, sau one size, depinde de marca.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu