vineri, 16 iulie 2010

Gospodarie ecologica 2

Ieri am fost invitata sa tin un scurt discurs despre practici ecologice in gospodarie, si m-am gandit sa impartasesc informatiile culese pentru acest discurs si cu cititorii blogului. Poate astfel devenim putin mai constiente de efectele nocive ale solutiilor de curatat conventionale, si vom fi dispuse efectuam cateva schimbari in obiceiurile noastre de zi cu zi.
 
 
Fapte

Pe cand in secolul 19. gospodinele curatau casa si faceau toate treburile gospodaresti cu ajutorul sapunului de casa si a catorva solutii simple din gospodarie, gospodinele moderne folosesc o multime de chimicale pentru aceeasi scop. Datorita reclamelor si presiunii consumeriste, credem ca este normal, chiar necesar sa cumparam cat mai multe flacoane de solutii de curatat miraculoase si scumpe, care promit curatenie perfecta. Oare avem nevoie intr-adevar de solutii separate pentru curatarea baii, chiuvetei, peretelor din baie, a aragazului si a suprafetelor si podelelor? Companiile care produc astfel de solutii ne fac sa credem ca da. In ultimele decenii s-a inmultit considerabil numarul chimicalelor folosite in gospodarii, dar in cazul multora nici nu s-a studiat efectul asupra sanatatii umane si al mediului inconjurator. Din studii ulterioare putem afla totusi, ca aceste solutii moderne nu sunt inocente, ci se pot acumula in organismul uman, si sunt responsabile pentru cazurile inmultite de cancer, de infertilitate si alergii.
Solutiile de curatat contin 90 la suta apa, deci cumparam apa, transportul apei si flacoanele. Aceste lucruri sunt o adevarata povara pentru mediul inconjurator: consuma energie si materiale prime, si rezulta in deseuri. De asemenea, chimicalele sunt nocive pentru populatia apelor.

Ce putem face? In loc sa folosim solutiile moderne miraculoase, este bine sa revenim la solutiile de curatat folosite de bunicii si strabunicii nostri. Acestea sunt eficiente, ieftine, si nu polueaza mediul. Haideti sa vedem ce poate face o gospodina moderna cu sapun de casa, soda de rufe, otet, bicarbonat de sodiu si acid citric.

Practici

Spalare:
-Este important sa nu folosim mai mult detergent decat necesar. Producatorii de detergenti recomanda adesea cantitati mai mari decat cele necesare.
-sa spalam numai cand masina este plina (dar nu e bine nici sa punem prea multe haine)
-sa spalam la cea mai mica temperatura (30-40 de grade C)
-putem trata petele in prealabil cu sapun natural contra petelor sau putem inmuia rufele patate in apa cu soda de rufe (15l de apa, 1-2 linguri de soda de rufe)

In locul detergentilor obisnuiti putem folosi:
-nuci de spalat (la rufe colorate mai ales, cand rufele nu sunt foarte murdare si patate)
-nuci de spalat si soda de rufe (astfel crestem eficienta nucilor de spalat). Putem folosi si sare inalbitoare daca e nevoie.
-sapun de casa ras (3-4 linguri). Putem combina si cu soda de rufe sau putin detergent
-detergent obisnuit si soda de rufe (astfel putem economisi detergent)

In locul balsamului de rufe (care poate cauza iritatii de piele, astm, probleme respiratorii si diminueaza capacitatea de absorbtie a textilelor- in special important in cazul scutecelor lavabile si a prosoapelor):
-puneti otet in locul balsamului- hainele vor deveni moi, fara miros de otet. Otetul dizolva si resturile de detergent ramase intre fibre. Otetul previne aparitia calcarului, astfel nu veti avea nevoie nici de produse anti-calcar.

Din cand in cand puteti spala masina de spalat pentru a elimina depunerile de calcar astfel: puneti 1,5 kg de acid citric in masina de spalat impreuna cu 3-4 litri de apa fierbinte, lasati sa actioneze 24 de ore, dupa ce porniti un program de spalat la 40 de grade. Masina de spalat poate fi curatat si astfel: puneti 3-4 litri de otet de 20 de grade in masina, lasati sa actioneze 24 de ore, dupa care porniti un program de spalat.


Curatenie

reguli generale:

-impotriva calcarului: acid citric, otet
-impotriva grasimii: soda de rufe, bicarbonat de sodiu

Spalarea pardoselilor: cu apa fierbinte. Cand exista si depuneri de grasime etc (de exemplu in bucatarie), putem pune 1-2 linguri de soda de rufe sau bicarbonat de sodiu in apa)

Spalarea aragazului: inmuiati cu apa calda, frecati cu un burete cu bicarbonat de sodiu, si pe urma clatiti

Chiuveta: depunerile de grasime se indeparteaza cu bicarbonat de sodiu sau soda de rufe, iar depunerile de calcar vor disparea daca le frecam cu acid citric pus pe o laveta umeda sau un burete umed. Pentru acest scop putem folosi si otet, dar acidul citric este mai eficient si nu miroase.

Toaleta, cada de baie - le putem curata cu bicarbonat de sodiu si otet

Curatarea si desfundarea instalatiilor sanitare: inainte sa folosim orice substanta pentru a desfunda chiuveta, este bine sa curatam sifonul si sa folosim pumpa de cauciuc. Daca nu ajunge, putem pune bicarbonat de sodiu in chiuveta si turna otet peste ea. O alta metoda este sa facem o pasta densa din soda de rufe si apa calda, sa-l turnam in chiuveta si sa lasam sa actioneze cateva ore, dupa ce putem clati. Daca nici aceste metode mai blande nu dau rezultat, putem incerca o solutie de desfundat instalatii din comert, dar este important sa fim deosebit de prudente, acestea fiind foarte toxice si periculoase (atentie la copii mici!)

Parfumarea casei: sa aerisim frecvent, pentru parfum, putem folosi saculete cu lavanda uscata. Si plantele improspateaza aerul din casa.

Spalarea geamurilor, oglindelor: cu apa si lavete din microfibra, cu otet si ziare

In locul dezinfectantilor: apa fierbinte ucide aproape toate bacteriile!

Poate va lua ceva timp pana ce ne obisnuim cu solutiile acestea simple si uitam de solutiile de curatat pompoase din supermarketuri, dar merita sa le incercam. Astfel ne putem proteja sanatatea si mediul inconjurator, si putem economisi si bani. Daca stiti orice truc practic de curatare, sunteti binevenite sa le impartasiti cu toti cititorii blogului, lasand un comentariu dupa postare.

La Wrapmama's Shop gasiti bicarbonat de sodiu, acid citric si soda de rufe, si alti detergenti ecologici.


41 de comentarii:

  1. Cateva intrebari am :D
    - ce inseamna soda de rufe si sapun de casa?
    - unde le gasesc de cumparat?
    - sunt bio? Adica soda nu inseamna soda caustica?

    Saptamana trecuta am primit de la o prietena linkul acesta, foarte interesant: http://www.pallensmith.com/articles/housecleaning-with-homemade-cleaning-solutions

    Foarte faina tema abordata!

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna Raluca.
    Soda de rufe este o substanta numita carbonat de sodiu, poti citi despre ea mai multe detalii aici: http://ro.wikipedia.org/wiki/Carbonat_de_sodiu
    Nu este soda caustica, este vorba de altceva. Informatii despre soda caustica, care se foloseste in prepararea sapunurilor de ex. gasesti
    aici: http://ro.wikipedia.org/wiki/Carbonat_de_sodiu

    Soda de rufe se gaseste in magazine de gospodarie, la pretul de circa 3-4 RON kilogramul. Soda de rufe este mai recomandata decat detergentii obisnuiti, pentru ca nu contine aditivi ca detergentii (enzime, fosfati etc), si se descompune repede, nu polueaza mediul inconjurator.
    Sapunul de casa este sapunul preparat din grasimi care se folosea in deceniile trecute de cele mai multe gospodine. In comert nu se prea gaseste, eu am vazut asa ceva la piata.

    Multumesc pentru link :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Am notat treaba cu soda de rufe, multumesc mult!

    I-am trimis linkul mamei mele, sef de gospodarie :D, si a mai venit cu o idee: lesia (leshia).

    Si ea si-a amintit recent despre lesie. Se fierbe cenusa rezultata de la arderea lemnelor si solutia obtinuta se numeste lesie. Se foloseste la curatarea vaselor, mai ales a celor cu grasime. Se curata foarte bine si vasele de inox, le da stralucire.

    Pe vremuri femeile spalau haine de canepa si bumbac cu lesie, le lasau la inmuiat si se spalau foarte usor si ieseau de un alb pur, indiferent cat de murdare erau.

    Cand nu era sampon, in apa pentru spalat pe cap se punea si putina lesie si se spala parul cu sapun de casa. Lesia actiona ca un balsam, parul devenea matasos si femeile, care aveau atunci toate parul lung, puteau sa-l pieptene mai usor.

    Mami de cateva saptamani s-a pus si a "reinnoit" toate vasele din gospodarie, spalandu-le cu lesie.

    RăspundețiȘtergere
  4. Este interesant ce scrii despre lesie. Si eu am auzit de acest lucru, dar nu stiu daca macar in sate (ca in orase nu prea ai lesie la indemana) se mai foloseste lesia pentru spalat. Cred ca si cele mai multe gospodine satesti s-au modernizat si au uitat despre metodele simple folosite cu cateva zeci de ani in urma.

    RăspundețiȘtergere
  5. Foarte interesant articolul, am notat ideile. Am cateva intrebari:
    - de unde se cumpara acid citric in cantitate mai mare? Eu am cateva pliculete primite o data cu sterilizatorul, dar nu-mi sunt suficiente si pentru sterilizator si pentru coffee maker si pentru curatarea masinii.
    - cum adica pun acid citric in masina de spalat? Adica unde-l pun? La locul unde se pune detergentul? Si nu trebuie sa pornesc ciclul de spalare? ca daca acidul citric nu ajunge in instalatia masinii degeaba il mai folosesc.
    - cat otet pot folosi in loc de balsam la o masina de rufe? Am tot cautat informatia asta pe net, dar nu am gasit. Toata lumea spune putin, dar nu specifica cat inseamna acest putin.
    - de care otet? Stiu ca otet alb, din vin, dar de cate grade?
    - de unde cumpar bicarbonat de sodiu, la fel, in cantitate mare?

    Daca ai putea sa-mi spui pe scurt cateva detalii, ti-ar ramane recunoscatoare. Multumesc mult!

    RăspundețiȘtergere
  6. Buna mariamirabela :) Ma bucur mult ca ai gasit idei noi in postarea mea. Incerc sa-ti raspund la toate pe rand:
    -inca nici eu nu am o sursa de acid citric in cantitati mai mari (in Ungaria se gaseste in magazine online, dar la noi inca nu am vazut nicaieri) Am gasit plicuri de cel mult 7 grame la alimentara, deocamdata aceasta folosesc- evident, pentru masina de spalat nu ajunge, dar pentru a curata chiuveta etc. merge si asa.
    -acidul citric se pune direct in cuva masinii de spalat cu cei 3-4 litri de apa, si cuva se roteste de cateva ori pentru a dizolva acidul citric, dar dupa cum am scris, se poate face trucul si cu otet. Programul de spalat se porneste numai dupa 24 de ore, fiind ca acidul citric sau otetul are nevoie de timp sa actioneze.
    -eu folosesc circa 50 ml de otet de 7 grade la o masina de rufe si il torn in sertarul de balsam de rufe
    -bicarbonat de sodiu se gaseste in plicuri mai mari, de circa 25 de grame la magazine. In cantitati mai mari inca nu am gasit nici eu, dar caut.
    Spor la gospodaritul ecologic!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. uite un link pentru bicarbonat de sodiu in cantitate mare ( 1,5 kg): http://www.nucidesapun.ro/; sper sa va fie de folos; multa sanatate !

      Ștergere
    2. am gasit bicarbonat de sodiu la Auchan, cred ca la 250 de g am luat

      Ștergere
  7. Multumesc mult pentru raspuns si pentru promtitudine. O sa incerc si eu o parte din solutiile propuse de tine.

    In alta ordine de idei, au venit scutecele comandate, chiar mai repede decat ma asteptam. Sunt super, imi plac mult, astazi a fost prima zi de folosire. Poate mai incolo vom comanda si unul-doua minky ca sunt tare dragute. Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  8. reka, nu merg linkurile de la articolele importante. au toate cate un http in plus.
    scriu aici ca mi-e mai greu pe mail, poti sa stergi comentariul :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Mariamirabela, sa ne scrii si dupa incercare, daca-ti plac aceste metode noi de curatat etc. De altfel saptamana trecuta am gasit intr-un supermarket acid citric si in pungute a cate 50 de grame.

    Diana, multumesc pentru atentionare, am remediat situatia.

    RăspundețiȘtergere
  10. Mai mai mai....cata grija au unii de tine mai Reka! >:)

    Super articol~

    RăspundețiȘtergere
  11. masina mea de spalat mai intai evacueaza ce gaseste in cuva iar apoi porneste ciclul de spalare. cum mai actioneaza otetul in timpul spalarii daca il da afara?

    RăspundețiȘtergere
  12. Masina mea de spalat mai intai evacueaza ce gaseste in cuva,iar apoi porneste ciclul de spalare. Cum mai actioneaza otetul in timpul spalarii daca il da afara? Otetul de 9 grade actionaeza in vreun fel, sau trebuie incalzit in prealabil?

    RăspundețiȘtergere
  13. Livia, nu stiu daca am inteles corect intrebarea, dar daca folosesti otetul pentru a dizolva calcarul din masina de spalat, cele 24 de ore in care otetul e in cuva e de ajuns pentru ca sa poata actiona, asa ca nu cred ca e o problema daca se evacueaza din cuva cand pornesti ciclul de spalare, iar cand folosesti otetul pentru clatirea rufelor, ea se pune in sertarul pentru balsam.
    Otetul de 9 grade se poate folosi pentru clatire, in locul balsamului, ca anticalcar nu cred ca este foarte eficient.

    RăspundețiȘtergere
  14. Multumesc mult pentru raspunsul oferit, dar mai am rugamintea sa imi spui unde se poate gasi otet de 20 de grade? La magazinele de produse chimice, sau in alta parte, ca la alimentara sau in supermarket se gaseste doar de 9 grade.

    RăspundețiȘtergere
  15. Livia, scuze pentru raspunsul tardiv. Din pacate inca nu am vazut otet de 20 de grade in magazine la noi, numai in Ungaria, dar caut, si voi posta aici pe blog indata ce reusesc sa gasesc.

    RăspundețiȘtergere
  16. Am si eu o intrebare,daca caut acid citric cum trebuie sa caut in alimentara?chiar acid citric scrie pe pliculet sau are alta denumire?Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  17. Acidul citric se vande sub numele "Sare de lamaie", si se gaseste de obicei in pliculete mici.

    RăspundețiȘtergere
  18. Buna!
    Am o masina de spalat noua Electrolux si am o problema cu calcarul depus pe rezistenta de incalzire a apei desi masina nu are mai mult de un an (cumparata in Aprilie 2010).In timpul unui control de rutina, am observat cu lanterna in tambur rezistenta de incalzire care prezenta ceva calcar dar in cantitate f mica.Folosesc masina la temperaturi scazute cca 30-40grade C, totodata cu Calgon periodic.
    M-am interesat de acidul citric care se mai numeste si sare de lamaie.Unde gasesc acid citric in cantitate mare (1-2 kg) pt indepartarea calcarului. Este daunator acidul citric impreuna cu apa fierbinte lasat 24 ore in masina? Ataca furtunurile de cauciuc?
    Pliculetele de doar cateva grame sunt insuficiente. Cu toata stima,Dan

    RăspundețiȘtergere
  19. Ar fi bine de mentionat si faptul ca soda de rufe trebuie dizolvata in apa calda, altfel se cristalizeaza in sertarul detergentului. Apoi poate fi turnat in cuva.
    Cred ca e indicat si folosirea manusilor de cauciuc daca se lucreaza cu soda de rufe pe post de solutie de curatare.

    RăspundețiȘtergere
  20. Dan, din pacate nu prea am vazut pachete de 1-2 kilograme de acid citric. Cel mai mare pachet pe care l-am gasit la un supermarket avea 100 sau 200 de grame.

    Kisboszi, multumesc pentru completari.

    RăspundețiȘtergere
  21. salut! ma intereseaza ce cantitate de soda de rufe sa pun la spalatul hainelor (la o tura de haine)....

    RăspundețiȘtergere
  22. buna!
    Bicarbonat de sodiu gasiti in cantitati mari la farmacie :D
    Eu il folosesc in litiera pisicutelor pentru a elimina mirosul. Se pun 2,3 linguri de bicarbonat de sodiu in litiera curata dupa care turnati nisipul.

    RăspundețiȘtergere
  23. Buna, cand am spalat rufele cu soda de rufe, am folosit 50 ml de soda + 50 ml de detergent.
    Anonim, multumesc pentru precizare.

    RăspundețiȘtergere
  24. salutare si de la mine, sa stii ca am spalat si cu soda calcinata si nu mi-au iesit petele si am spalat si la 90 de gr si tot nu au iesit, deci am psu ariel si soda ...deci care e problema?? as vrea sa gasesc o solutie pt aceste pete de la bebe...si nu numia, deci solutii siplme ''de casa'' si pt piatra depusa la chivete si apoi am gasit si in tavita de vase cands se scurg daca nu o sterg mereu se aduna si a ramas patat asa...ce e de facut, mercic frumos
    sunt kiki

    RăspundețiȘtergere
  25. Eu folosesc de ani buni oțetul în locul calgonului, vreo 5 ani, masina o am de 9 ani n am avut probleme cu ea, am schimbat carbunii de vreo 4 ori, dar alte stricăciuni n-am avut. Folosiți cu încredere oțetul, eu pun si in bazinul fierului de calcat. Sănătate multă.

    RăspundețiȘtergere
  26. Imi place mult articolul si cele mai multe sfaturi sunt practice si foarte eficiente. As vrea totuși sa vorbesc despre punctul in care recomanzi spălarea rufelor la temperaturi scăzute (30* C).
    In primul rând, se pare că o paleta foarte extinsă de viruși si bacterii supraviețuiesc bine mersi in apa de 30 de grade. Sunt articole foarte interesante in acest sens care indica exact același tip de păcăleala a producătorilor de detergenți. Din păcate, candida, stafilococii de multe feluri si altele doar se amesteca si se răspândesc daca temperatura nu este de minim 60 de grade. Asta e un obicei care e întreținut, din păcate, si de industria textila, cele mai multe haine având indicații precise pentru maxim 30 de grade.
    In al doilea rând, ca sa ma încadrez in tematica articolului, părinții, bunicii si străbunicii noștri obișnuiau sa fiarbă (cu soda si săpun de rufe) majoritatea hainelor, dar in special lenjeria intimă, scutecele bebelușilor, așternuturile si prosoapele.
    Da, calitatea materialelor le permitea acest lucru (bumbac, in, pânza rezistenta, etc.).

    Eu am încercat sa fierb prosoape, lenjerie 100% din bumbac si prosoape albe. Procesul nu este atât de complicat pe cât bănuiam si rezultatul este excepțional. Albul, mirosul proaspăt si textura rufelor după fierberea cu soda si săpun de rufe dat pe răzătoare, nu se compara cu nici un detergent sau program al vreunei mașini de spălat de ultima generație.

    RăspundețiȘtergere