duminică, 20 decembrie 2009

Operatiunea turta dulce


In jurul sarbatorilor imi place sa petrec diminetile de sambata in bucatarie. Ador mirosul de scortisoara, asa ca din cand in cand coc cate o prajitura cu scortisoara, si astfel umplu toata casa cu mirosul placut.
Ieri dimineata am facut turta dulce cu ajutorul fetitei mele. Am petrecut cateva ore placute in bucatarie, timp in care Agnes s-a acoperit cu faina din cap pana-n picioare, a mai gustat aluatul de cateva ori, si a si taiat cateva stelute sa ma ajute.
Anul aceasta am incercat o reteta noua, pe care l-am gasit pe un blog in limba maghiara. M-am gandit sa impartasesc reteta si cu voi, traducandu-l in limba romana (cu toate ca nu cunosc foarte bine "expresiile de patiserie" in limba romana.)

Iata:

Ingrediente
250 grame miere
1 lingurita de coaja de portocale rasa
1 lingurita de pudra de scortisoara
1 lingurita de cuisoara rasa (data aceasta am omis)
1 lingurita de ghimbir ras
30 grame de margarina
3+1 oua
300 grame de zahar
1 kg de faina
2 lingurite de bicarbonat de sodiu

Incalzim mierea cu coaja de portocala si condimentele pana incepe sa fiarba. Luam de pe foc si adaugam margarina, si amestecam pana se omogenizeaza.
Cele 3 oua se amesteca cu zaharul pana ce zaharul se topeste bine. Faina se cearna cu bicarbonatul de sodiu. Dupa aceasta adaugam alternativ mixtura de faina si cea de miere la zaharul cu oua. Cand compozitia se omogenizeaza o impachetam in folie si punem la frigider peste noapte. Asa va fi usor sa lucram cu aluatul.

A doua zi impartim aluatul in doua, jumatate il punem inapoi in frigider ca sa nu se inmoaie pana ce lucram cu cealalta jumatate. Luam jumatatea si il intindem circa 3-5 milimetri gros, si il taiem in forme diferite. Le ungem cu un albus batut si le coacem in circa 5-10 minute in cuptorul de 180 grade (eu am aragaz vechi, l-am pus pe treapta a 5-6-a, 8 fiind cel mai cald).

Decorare: cu amestecul facut dintr-un albus batut si 200-250 grame de zahar pudra adaugat treptat la albus.

3 comentarii:

  1. Deja simt miros de turta dulce si scortisoara!
    Foarte bine arata!

    RăspundețiȘtergere
  2. Am furat reteta si am copt 2 tavi de turta dulce pentru ziua lui Danut, In Ajun. N-am apucat sa fac poze, au disparur prea repede :)

    Multumim!

    RăspundețiȘtergere
  3. Rox, multumesc :)
    Mihaela ma bucur ca ti-a placut reteta, sa va fie de bine!

    RăspundețiȘtergere