joi, 13 ianuarie 2011

Scutece pentru timpul noptii - discutie si concurs


Citind experientele mai multor mamici, care utilizeaza scutece lavabile, am observat, ca multe mamici folosesc scutece de unica folosinta pentru noapte, chiar daca folosesc scutece lavabile ziua. Oare de ce? Din cate am aflat, multe mamici se tem ca scutecele lavabile nu rezista 10-12 ore fara scurgeri.

Ar fi bine sa doboram acest mit, asa ca pentru inceput va propun un joc. Lasati un comentariu pe blog in care imi raspundeti la urmatoarele intrebari:

1. cat timp are bebe?
2. ce fel de scutece folositi noaptea?
3. cat de dese sunt "accidentele" ?
4. ati dori sa incercati sistemul chilotel suport lana+scutec tip pantalonas?

Intre cei care comenteaza, voi trage la sorti un scutec tip pantalonas Little Lamb si un cupon de 30 la suta reducere pentru achizitionarea unui pantalonas sau chilotel de lana Woollywraps. Astept comentariile voastre pana 20 ianuarie.
Dupa 20 ianuarie voi scrie un articol despre acest subiect, folosind si informatiile venite de la voi. :)

later edit


Si premiile merg la:
Melinda- un scutec Little Lamb si un cupon de 30 la suta reducere la cumpararea unui chilotel sau pantalonas din lana Woollywraps

Iar urmatoarele pot cumpara un chilotel sau pantalon din lana Woollywraps cu 10 la suta reducere pana 15 februarie 2011:

kisboszi
crina
gabi
corry
nicoleta

Va multumesc ca ati participat si ati scris despre experientele voastre!

28 de comentarii:

  1. Reka, te ajut si eu in doborarea mitului!

    cu toate ca din comoditate (sau lene) cateodata folosesc si eu scutec de unica folosinta noaptea, am parere buna despre comportamentul scutecelor lavabile in timpul noptii, folosind deja la al doilea copil diferitele combinatii. Baietelul meu are 1 an 6 luni, folosesc scutec lavabil din a 2-a saptamana. Combinatia imbatabila este scutec tip pantalonas din bambus cu scutec de protectie din lana, fara nici un accident.Eu mai folosesc scutec tip prefold din bambus cu scutec de protectie din PUL sau lana, scutec tip pantalonas din bambus cu exteriorul scutecului PopIn, adaugand la nevoie inserturi in plus, de preferinta din bambus. Scurgeri, accidente se intampla rar, cam 1-2/luna.
    Folosirea scutecelor lavabile pe perioada noptii este interesanta, avand la dispozitie multiple posibilitati de combinatii, merita incarecate cat mai multe, neaparat si chiloteii sau pantalonasii de lana!

    RăspundețiȘtergere
  2. Igric, iti multumesc mult ca ai scris despre experientele tale si despre combinatiile imbatabile pentru timpul noptii!

    RăspundețiȘtergere
  3. (I apologize for answering in English, I can make myself more clear this way. And I am not interested in the drawing, I just wanted to add my input :))

    I have used cloth nappies with all three of my children from birth. I have primarily used 'fitted' nappies except for the very early days when we used 'prefolds'. With a good fit, we have very very rarely had an accident. For night-time, I found, the best solution was the normal diaper, perhaps with an added doubler for extra absorbency (hemp is excellent), and a wool cover. In fact, wool has become our cover of choice for daily use, as well. We are lucky to have a very skilled knitter in the family :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna! Gergo are 1 an si 4 luni, noi dupa cateva incercari (cu Pop-in si Wonderoos) si "accidente" am renuntat la scutecele lavabile pentru timpul noptii. Din pacate nu au rezistat 8-10 ore si nu am vrut sa stresam copilul cu shimbarea scutecului in timpul noptii. Folosim Pampers de unica folosinta, care rezista 10 ore... Sigur as incerca chilotel suport lana+scutec tip pantalonas! Poate rezista...?? Gabi

    RăspundețiȘtergere
  5. Leah, no problem for writing in English. Thank you for writing about your experiences. I haven't really used wool covers for daytime with my daughter, but I'll sure try with my little son. :)

    Gabi, scutecele tip pantalonas si chiloteii din lana rezista cu siguranta. Le-am descoperit si eu cand nu mai stiam ce sa folosesc cu fetita mea, si chiar ca nu au mai fost scurgeri aproape de loc. Te incurajez sa incerci si tu. :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Buna,

    Din pacate, eu nu va pot impartasi experienta mea despre scutecele lavabile pentru ca abia de curand am aflat despre ele. Mi-ar fi placut sa stiu inca de la nasterea baietelului meu, dar asta e, la al doilea bebe voi sti.
    Mi-ar placea tare mult sa le incerc si inca ma mai documentez pentru ca nu stiu ce sa cumpar sa incerc mai ales ca Matei nu mai sta culcat la schimbat. Cred ca voi incepe cu Pop-in si Wonderoos, ma voi decide cat de curand. Mi-ar placea tare mult sa testez si pantalonasii de lana cu scutec, inca mai citesc despre asta ca nu ma pot lamuri cum se foloseste scutecul :P.
    Nelamurirea mea in legatura cu aceste scutece lavabile (oricare dintre ele) este daca nu sunt prea groase intre picioarele copilului jenandu-l la mers.
    Vreau sa testez scutecele tip pantalonas si chiloteii din lana pentru noapte mai ales ca noi mai avem accidente si cu scutecele de unica folosinta. Tot schimb branduri in cautarea unui scutec cat mai moale care sa nu ii lase urme rosii pe fundulet si picioruse. In cateva zile ma voi decide si voi trece la lavabile.

    Felicitari Reka pentru accest blog. Este de mare inspiratie pentru mamicile in cautarea celor mai bune si sanatoase lucruri pentru piticii lor. Mihaela R

    RăspundețiȘtergere
  7. 1. 1 an si 3 luni
    2. de unica folosinta
    3. foarte rare
    4. da!

    Eu mi-am cumparat de la napati niste pantalonasi de lana care, chiar daca i-am spalat cu apa destul de rece si cu detergent special pentru lana, s-au micsorat incredibil. Asa ca nu i-am folosit niciodata si m-am demoralizat foarte tare...

    RăspundețiȘtergere
  8. Buna, fetita mea are 1 an si 2 luni. Noaptea in general folosim scutece de unica folosinta, dar am avut incercari si cu cele lavabile.

    Wonderoos a rezistat toata noaptea, dar intr-o dimineata copilul era un pic oparit, m-am speriat si de atunci nu le-am mai tinut atatea ore in sir, le folosesc doar ziua.

    PopIn iar a rezistat cu insertul pentru noapte, dar mi se pare prea voluminos si incomod pentru copil fiindca nu-si poate tine picioarele apropiate.

    Am mai incercat un scutec fitted din canepa cu protectie de lana dar n-a tinut, am aflat ulterior ca trebuia sa spal scutecul de 4-5 ori inainte de folosire ca sa devina mai absorbant. O sa mai incerc o data dupa cele 5 spalari.

    Mai am 2 probleme cu scutecele lavabile noaptea:
    1) nu stiu cat de placut e pentru copil sa stea ud atatea ore
    2) nu-mi dau seama care sunt mai calduroase vara: pampers-ul sau scutecele lavabile; incerc sa caut ceva mai lejer pentru acea perioada.

    As incerca un scutec little lamb si niste pantaloni lungi de lana.

    Iulia

    RăspundețiȘtergere
  9. Buna,
    fetita mea are 3 luni si folosim scutece lavabile de 2 luni. Mai avem accidente, mai ales cu PopIn, dar inca nu m-am descurajat:)). Cu Bumgenius nu avem accidente, mie mi se par mai bune, absoarbe mai bine umezeala si se potrivesc mai bine.
    As incerca si eu sistemul sus mentionat.
    G. Reka

    RăspundețiȘtergere
  10. Mihaela, sper ca vei reusi sa alegi un scutec care-ti va placea. Scutecele lavabile sunt mai voluminoase si mai groase decat cele din hartie, dar nu am observat ca acest lucru ar fi deranjat fetita mea in orice fel. Cunosc multi alti copii crescuti in scutece lavabile, si toti sunt fericiti, merg si se joaca ca si ceilalti copii, asa ca nu cred ca ar trebui sa ne ingrijoram din cauza volumului scutecelor lavabile. Pozitia usor cracanata a picioarelor chiar este benefica pentru bebelusii mici, ajutand la dezvoltarea sanatoasa a soldurilor. Ma bucur mult ca iti place blogul. :)

    Raluca, imi pare rau ca chiloteii de lana de la Disana te-au dezamagit. Sper ca vei avea sansa sa incerci si chiloteii sau pantalonasii de la Woolywraps, sa vezi ca chiloteii protectie din lana chiar sunt bune! :)

    RăspundețiȘtergere
  11. Iulia, intr-adevar, pentru ca acest sistem sa fie eficient, este important ca sub protectia de lana sa fie un scutec cu absorbtie potrivita. Canepa are capacitate de absorbtie foarte buna, ca si bambusul, asa ca merita sa mai incerci dupa cateva spalari. Eventual, poti adauga si inserturi suplimentare sa maresti capacitatea de absorbtie a scutecului. Ai tratat protectia de lana cu lanolina? Aceasta este foarte important ca protectia de lana sa functioneze.

    Dupa opinia mea este mai bine ca copilul sa stea ud mai multe ore, decat sa stea intr-un scutec superabsorbant din hartie care absoarbe asa de bine, incat ataca si pielea bebelusului.
    Dupa cum am citit despre scutecele de unica folosinta, dupa primul pisu bilutele din ele inchid scutecul "ermetic". Din aceasta cauza sunt foarte calde. S-a si demonstrat ca aceasta caldura mare nu este sanatoasa pt. scroate. Cred ca in scutecele lavabile, chiar si cu protectie din PUL pielea bebelusului respira mai bine decat in scutece de unica folosinta. Lana este in special buna in acest respect, tinand de cald iarna, si de racoare vara.

    Reka, daca sunt scurgeri frecvente cu scutecele Pop-in, poate ar trebui sa incerci sa schimbi scutecul mai frecvent sau sa folosesti absorbante in plus. :)

    RăspundețiȘtergere
  12. Buna,

    Eu am un baietel de 1 an si folosim scutecele Pop-In de la 3 luni, inclusiv noaptea.
    Pana acum o saptamana nu am avut accidente - varianta cu absorbantul de noapte a functionat perfect (singurul dezavantaj este ca e voluminos, dar asta cred ca ne deranjeaza mai mult pe noi decat pe copii)
    In ultima saptamana insa, l-am gasit pe Matei ud in cateva dimineti. Acum am adaugat inca un absorbant normal (eu am avut din microfibra de la un alt scutec - de la Bumgenius sau Blueberry) si nu au mai fost scurgeri.
    Foarte rar, daca nu avem scutecele uscate de ex, folosim si scutece de unica folosinta, Alana de la DM. Si ele au rezistat cu bine pana de curand, dar intr-o dimineata l-am gasit efectiv rupt de cat de greu era tot pisu adunat in el :)
    La punctul 4 - as vrea sa incerc, chiar sunt curioasa cum e cu chiloteii de lana, am citit multe lucruri bune despre ei!

    RăspundețiȘtergere
  13. Buna, fetita mea are 5 luni jumatate si de vreo 2 luni folosim si noi scutece refolosibile. Mai intai mi-am cumparat cateva de la Monapel (nu am fost foarte multumita de chilotelul de protectie), apoi am inceput sa-mi cos singura scutece All in One, cu buzunar si functioneaza foarte bine cu 2 inserturi de bumbac noaptea. Totusi, mi-am mai cumparat si un chilotel de protectie bumgenius si 2 inserturi de bambus (deja am facut pasiune pt ele) pe care le folosesc impreuna cu scutecul Monapel sau cu prefold si snapi si functioneaza ft bine. Accidente avem ft rar.Mi-ar placea ft mult sa incerc si o protectie de lana, mai ales ca mi-am cumparat deja lanolina (dar nu am inca la ce s-o folosesc :)) cu gandul sa-mi cumpar o pereche cand mai strang bani.

    RăspundețiȘtergere
  14. Eu folosesc scutec de canepa fitted plus pantalonasi de lana.Sunt fan lana imi place si avem parte de accidente foarte rar.Baietelul meu are 7 luni si folosim scutece textile cam de la 3 luni (mai devreme n-am avut curaj dar acum imi pare rau ca nu e atat de complicat precum mi s-a parut la inceput).Nu am decat 2 scutece de canepa si daca nu reusesc sa le usuc in timp util (le folosesc cu tot cu insert de canepa pentru noapte ca Edisor face mult pisulica) atunci am descoperit imbatabila combinatie de scutec traditional plus insertul de bambus de la wonderos :)) ala de il adaugi insertului original.Si pantalonasii de lana evident.Eu incerc sa folosesc cat mai putin scutece de unica folosinta dar cum nu reusesc mereu sa usuc la timp scutecele am nevoie de inventii :)).A mers foarte bine asa fara nici un accident.Edisor are piela putin sensibila si daca ii pun scutecul wonderoos peste noapte se irita putin.In timpul zilei, pe perioade mai scurte e foarte ok dar noaptea nu merge.Numai bine iti dorim Reka!

    RăspundețiȘtergere
  15. Fetita mea are patru luni jumate. Folosim scutece Pop-In de la varsta de 2 luni. Dupa ce am venit acasa din spital le-am incercat si mi s-au parut prea mari intre picioare. De la 4,5 kg e ideal, si ma bucur ca nu trebuie sa dau bani pe scutece de unica folosinta. Fiica mea nu se trezeste noaptea de la varsta de 8 saptamani. Aproximativ doua saptamani mai tarziu am inceput sa folosesc si noaptea Pop-in. Si acum folosim fara absorbant de noapte si rezista. Spun inca o data ca Zselyke doarme de la ora 22.00 pana la 7-8 dimineata. Si dupa o noapte intreaga nu e asa plin scutecul cum e ziua in 2-3 ore. In doua luni nu am avut nici un accident noaptea. Ziua se mai intampla, aprox o data pe saptamana. As dori sa incerc sistemul chilotel suport lana+scutec tip pantalonas. Pozele am vazut, tousi nu-mi pot imagina cum functioneaza.

    RăspundețiȘtergere
  16. Buna!

    Eu am o fetita de 6 luni si pana acum am folosit scutece de unica folosinta. Avem insa de cateva zile un pop-in care este in teste :) in vederea achizitionarii scutecelor refolosibile. Pana acum l-am folosit o data ziua si o data noaptea. Pot sa spun ca noaptea a rezistat ok si fara insertia speciala de noapte si sunt multumita de el. As fi interesata sa vad cum se comporta si sistemul mentionat de tine.

    RăspundețiȘtergere
  17. Catalina, sunt de acord cu tine in ceea ce priveste scutecele voluminoase- cred si eu ca funduletul mare ne deranjeaza mai mult pe noi, decat pe bebelusi.

    Ioana, Onixa multumesc ca ati scris despre experientele voastre cu scutecele lavabile.

    Melinda, sistemul protectie de lana si scutec tip pantalonas functioneaza foarte simplu: pui scutecul tip pantalonas sau prefoldul fixat cu un Nappi Nippa pe copil, iar deasupra scutecului vine chilotelul sau pantalonasul de lana, care se trateaza de 1-2 ori pe luna cu lanolina. Dupa folosire, protectia de lana trebuie lasat sa aeriseasca si sa se usuce, si se poate folosi din nou.

    Nicoleta, sper ca te vei convinge si tu cat de bine e sa folosesti scutece lavabile :)

    RăspundețiȘtergere
  18. Eu am un baitel de 2 luni si jumatate si incercam sa folosim exclusiv scutece textile. La scutecele de unica folosinta apelam doar cand nu se usuca in timp util cele refolosibile. Noaptea, din pacate, nu am gasit formula care sa ne multumeasca. Desi il schimb pe bebe de 2 ori pe noapte, tot avem accidente cel putin de 2 ori pe saptamana. Noaptea folosim scutece Pop-in (fara absorbant de noapte pentru ca nu incape), Bumgenius cu buzunar si Wonderoos. Cel mai bine ne intelegem cu Pop-in si Bumgenius. Accidentele apar cand il alaptez pe bebe in pat, side-lying. Pisu iese pe la burtica (uneori bebe da mult din picioare si isi trage burtica cand e la san, lasand loc liber acolo pentru pisu...) sau pe la piciorus (asta se intampla numai la Wonderoos). As incerca sistemul de scutec tip pantalonas plus pantalonide lana ca sa nu mai chinuiesc copilul sa il schimb de hainute in miez de noapte.

    RăspundețiȘtergere
  19. David are 1 an si 2 luni. Pana acum am folosit noaptea doar Pampersi, dar avem si Pop-in cu absorbant de noapte, insa nu ne-am facut inca curaj sa il incercam. In timpul somnului de dupa- amiaza rezista foarte bine Little-Lamb cu chilotei Flip. La inceput am avut dificultati cu montarea pantalonasului Little-Lamb, dar acum am impresia ca a devenit mai pufos (poate de la spalat) si ne descurcam mai bine. Nu au fost accidente pana acum. Cu Pampersii am avut pana acum vreo 6-7 accidente in total. As incerca si varianta cu pantalonasi de lana, mai ales ca el nu sta invelit noaptea si ma gandesc ca i-ar tine bine de cald. Oare acest sistem se poate folosi si vara?

    RăspundețiȘtergere
  20. Ce multe pareri interesante si utile am citit aici!
    Vrem si noi sa participam la concurs!

    M. are 7 luni, folosim scutece textile de la 3-4. Noaptea ne-am descurcat foarte bine cu pop-in, cu insertul special de noapte. Poate 2-3 accidente in toata perioada asta.
    Sunt taaare curioasa daca ar rezista acum un little lamb noaptea, cu pantalonas de lana. La inceput M. era o mica "heavy wetter" si little lamb nr.1 nu facea fata. Intre timp lucrurile s-au mai schimbat si mi-ar placea sa le mai incercam, sunt foarte moi, pufoase si placute la atingere.

    RăspundețiȘtergere
  21. Buna ziua, mamici grijulii.Ne bagam si noi aicea ptr ca suntem tare curiosi cum functioneaza renumitii pantalonasi de lana.
    Fetita mea are 6 luni. In primele 3 luni am folosit scutece de unica folosinta babylove.
    Apoi am primit scutece traditionale din panza, ca pe vremea mea :), si m-am apucat serios de scutecit. Noaptea fac fata scutecele daca ii pun 2 impaturite intre picioare si daca nu suge decat o data. Insa in noptile in care suge de multe ori, o simt uda inca inainte de-a rasarii soarele.dar nu o schimb ptr ca sa n-o trezesc. Asa ca dimineata schimb tot ce are pe ea si paturica de sub ea. Cam de 3,4 ori pe saptamana se intampla asta :))
    Tare mi-as dorii sa incerc sistemul chilotel suport lana+scutec tip pantalonas.
    Ludmila

    RăspundețiȘtergere
  22. Apropo de ce a scris Crina in legatura cu Pop-in cu accidentele in timpul alaptarii. Si noi am patit de cateva ori sa iasa pisu pe la burtica, dar eu cred ca fiica mea era prea mica pentru scutecele refolosibile. De la doua luni jumate (aprox 4,5-5 kg) nu mai sunt astfel de probleme.

    RăspundețiȘtergere
  23. Fetita mea are un an.
    Folosim scutece lavabile de la 8 luni si am incercat de atunci diverse combinatii pentru noapte, inclusiv pantalonasi de lana si chilotel suport. Am vrut sa o incerc pentru ca mi se parea minunat ca noaptea bebe sa poarte doar materiale naturale, care lasa in totalitate pielea sa respire. I-am cumparat de la un alt magazin, atunci nu se gaseau inca la Greenbaby.
    Pe la 10 luni am incetat sa folosim acest sistem pentru ca ne-am mutat intr-un alt apartament, am fost si eu mai ocupata, mi se parea ca nu am loc adecvat sa aerisesc pantalonasii de lana in noul apartament. De asemenea, ingrijirea lor e ceva mai sofisticata (tratarea cu lanolina), si eu fiind mai ocupata dupa mutare, am pus pantalonasii in dulap, si am folosit noaptea Wonderoos.
    Insa de aproximativ o luna am inceput sa avem probleme cu scurgerile noaptea. O culcam pe fetita, si dupa doar 2-3 ore pijamaua era uda, la fel si cearceaful. Era foarte neplacut pentru ca se trezea si plangea in toiul noptii cand o schimbam. In astfel de momente ii puneam scutece de unica folosinta.
    Dupa o astfel de saptamana, am revenit la pantalonasii de lana si la scutece pantalonas
    (aveam un Little Lamb si 2 scutece de canepa), pe care le foloseam alternativ. De atunci nu am mai avut probleme cu scurgerile.
    Aerisesc pantalonasii de lana pe balcon (desi e balcon inchis), ii tin toata ziua pe balcon, cu geamul deschis (usa balconului inchisa, sa nu intre frigul in apartament). Din punctul acesta de vedere mi se parea mai bine si mai usor in apartamentul in care statea inainte, unde nu era inchis balconul.
    O problema aveam insa cu scutecele de canepa. Desi mie imi placeau foarte mult, erau dificil de pus pe copil, pentru ca cele pe care le avem noi sunt cu siret. Si fetita mea nu sta sa ii pun scutecul, e foarte activa, se rostogoleste, se ridica in fund sau in picioare. Asa ca am mai cumparat 2 scutece Little Lamb, acum avem 3, si noaptea le folosim doar pe acestea ( pun si un insert mic de la Wonderoos in scutecul Little Lamb).
    Cand spal pantalonasii de lana folosesc chilotei suport din PUL in locul lor,pentru ca avem o singura pereche de lana. Daca am avea doua perechi de lana nu as mai fi nevoita sa recurg la PUL pe timpul noptii.
    Lana e grozava, e un material minunat. Totusi, nu recomand protectii de lana pentru cei care stau la bloc si nu au deloc balcon sa ii poata aerisi (daca gresesc va rog sa ma contraziceti).

    RăspundețiȘtergere
  24. Noi folosim Pop-in, dar doar ziua, in combinatie cu Pampers. Fiul meu facand pipi in cantitati enorme nu indraznesc sa-l las peste noapte cu scutece lavabile, mai ales ca atunci cand avea vreo 2 luni (fiind iulie-august si caldura mare) si ziua se oparea pielea lui in Pop-in, desi le schimbam cam la 3 ore.

    1. 7 luni si un pic
    2. Pampers
    3. nu sunt accidente cu Pampers, cu cele lavabile aveam, cam 1-2 pe saptamana
    4. as dori sa incerc sistemul chilotel suport lana+scutec tip pantalonas

    RăspundețiȘtergere
  25. Crina, multumesc pentru ca ai impartasit experientele tale cu noi.

    Mirela, da, protectiile de lana se pot folosi si vara. Lana tine de racoare vara, si de cald iarna :)

    Corry, s-ar putea ca scutecul Little Lamb sa nu faca fata fara inserturi aditionale, daca copilul face mult pisu. Eu il folosesc impreuna cu un absorbant de noapte pop-in sau un prefold Flip sau Bummis.

    Melinda, intr-adevar, cand scutecul nu se potriveste bine copilului (este prea mare de ex), scurgerile pot fi mai dese.

    Ioana, imi pot imagina ca aerisirea pantalonasilor de lana este grea cu balcon inchis.

    Kisboszi, bine ai venit in concurs :)

    Astept si alte experiente, opinii pana maine dimineata, cand voi extrage castigatorul. M-as bucura insa daca discutia despre scutece s-ar continua, pentru ca consider ca toti putem invata din opiniile altora.

    RăspundețiȘtergere
  26. Am desemnat castigatorii cu ajutorul random.org. Cititi later edit la finalul articolului! Felicitari castigatoarelor si va multumesc pentru participare.

    RăspundețiȘtergere
  27. ioi Reka am vazut abiaazi concursul...mi-ar fi placut sa particip si eu ..poate poate castigam si eu..de multe ori am vrut sa incerc scutecele refolosibile dar ba nu a fost buget..ba nu am stiut ce sa cumpar...avem deja un anisor si patru luni...sper sa o dau la capat cumva..oricum poate data viitoare nu mai ratez startul :)

    cele bune
    laura

    RăspundețiȘtergere
  28. Laurita, o sa mai fie si alte concursuri la care te astept cu drag!

    Melinda, astept sa-mi scrii un e-mail la infoarondgreenbaby.ro sa-ti pot trimite premiul!

    RăspundețiȘtergere