sâmbătă, 21 februarie 2009

Scutecele refolosibile si poluarea

De când am început sa folosesc scutecele refolosibile, m-am întâlnit de mai multe ori cu ideea, ca scutecele refolosibile sunt la fel de poluante ca si scutecele de unica folosinţă. Acest fapt m-a pus pe gânduri, pentru ca atunci când am început sa folosesc scutecele refolosibile, un motiv foarte important pentru mine a fost convingerea ca aceste scutece sunt mai puţin poluante, si ca prin folosirea lor pot a fac si eu ceva pentru mediul inconjurator.

Am dat câteva căutări pe internet, si mi-am întrebat cunoştinţele, care folosesc tot scutece refolosibile. Exista mai multe studii pe aceasta tema, unele făcute la comanda marilor companii producătoare de scutece de unica folosinţă, altele făcute de adepţii scutecelor refolosibile, si câteva studii independente. Rezultatul căutărilor depinde de care studiu citeşti, deci nu rezulta o concluzie uniforma clara din diferitele studii. Totuşi, sunt câteva lucruri care merita a fi luate in considerare.

Scutecele de unica folosinţă sunt făcute din hartie, din plastic si din poliacrilat de sodiu (sodium polyacrylate). Hârtia folosita provine din copaci, la creşterea cărora se folosesc îngrăşăminte, apa si energie mecanica. Plasticul provine din păcură, care este o sursa de energie care nu se reînnoieşte. Dupa folosinţă multi împachetează scutecele in pungi de plastic, fapt care îngreunează procesul de degradare a scutecului. Primele scutece refolosibile din anii 1970 inca nu s-au degradat. Scutecele de unica folosinţă sunt folosite pentru câteva ore, si după aceea sta 100 de ani in groapa de gunoi. Pentru un copil de obicei se folosesc in jur de 4000-6000 de scutece, care rezulta in aproximativ 1 tona de gunoi. Aceste scutece pot fi si o sursa de infecţii, deoarece majoritatea le arunca in coşul de gunoi cu conţinut cu tot. Excrementele nu sunt destinate sa ajungă in groapa de gunoi, ci in sistemul de canalizare, deci si din scutecele de unica folosinţă conţinutul ar trebui sa fie aruncat in toaleta.

Si scutecele refolosibile poluează mediul într-un fel. Dar nu in aceeaşi măsură ca si scutecele de unica folosinţă. Un scutec refolosibil se poate folosi chiar de 200 de ori, si se descompune in 6 luni. Scutecele refolosibile poluează mediul in special prin spălare. Dar putem face eforturi ca spălatul sa fie făcut cat mai ecologic: prin spălarea cu detergenţi ecologici, soda de rufe, si prin omiterea balsamului de rufe. Daca spălăm la temperaturi cat mai mici, sub 60 de grade, putem sa economisim energie. Si uscatul scutecelor pe uscător de rufe si nu in maşina de uscat este mai ecologic. Un scutec refolosibil poate servi chiar si doi copii. Deci in general putem sa spunem ca in jur de 30-40 de scutece refolosibile sunt de ajuns pentru doi copii.

Din propria experienţă pot sa adaug faptul, ca folosirea scutecelor refolosibile înseamnă cam 2 spălări in plus cu maşina pe săptămâna. De când folosim scutece refolosibile, nu folosim nici şervetele umede, nici crema, numai ocazional. Numai de când folosesc scutece refolosibile am început sa mă gândesc despre faptul ca detergenţii obişnuiţi si balsamul de rufe sunt poluante. De atunci incerc sa spal in mod cat mai ecologic, si nu numai scutecele, dar si hainele noastre.
Sunt convinsa, ca micile lucruri pe care fiecare dintre noi o poate face pentru mediul inconjurator, contează.

Articole despre aceasta tema:

The diaper facts
The great diaper debate
The diaper debate
The politics of diapers

5 comentarii:

  1. Chiar azi am vazut un documentar pe National Geographic, in care spunea ca un copil de 2 ani din "lumea civilizata", care a purtat scutece de unica folosinta, a poluat deja mediul, mai mult decat o va face un adult din Tanzania toata viata lui.

    RăspundețiȘtergere
  2. Noi nu folosim balsam la spalat, ci otet. La 5 kg de rufe ajunge 50 ml de otet, si sunt foarte frumoase rufele, albul e alb, culorile sunt vii. Nu miroase deloc de otet. Nu ne trebuie Calgon pt. masina de spalat, nici daca e dura apa. Nu poluaza si este is mai ieftin.
    Si noi folosim scutece din bumbac, Monapel. E foarte confortabil!

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna Soos. Si eu folosesc otet in loc de balsam de rufe, si imi place mult. Inainte sa folosesc otetul, mi-s fost frica de miros, dar chiar ca nu miroase a otet, rufele au un miros prospat si curat.

    RăspundețiȘtergere
  4. De aproape un an de zile eu spal rufele cu nuci pentru spalat (Sapindus), si pot sa spun ca sunt multumita. Spala foarte bine, si nici nu costa f mult-1 kg 40 lei si la 2-3 spalari pe saptamana ajunge pt un an (adevarul e ca eu spal aproape zilnic). Singurul inconvenient e ca petele(de fructe, iarba, noroi, grasime, etc) trebuiesc tratate separat, deci nu mai merge sa arunc toate rufele in masina, pornesc programul si gata. Imi ia ceva timp, pana verific daca nu sunt si pete.Ma ajuta un sapun de rufe excelent, cu bila de bou, scoate orice pata(6.5 lei). La rufele albe pun si un inalbitor pe baza de oxigen.
    In loc de balsam si eu folosesc otet sau pun o cantitate mica de balsam ori ulei volatil, oricum de la nucile de spalat rufele devin extrem de moi si catifelate, Calgon nici nu ma gandesc sa pun,nici inainte nu foloseam.
    Nucile Sapindus sunt biodegradabile, nu irita pielea sensibila a copiilor, nu provoaca alergii, ca alti detergenti. Imi place sa folosesc pe cat posibil substante naturale, care protejeaza mediul.

    RăspundețiȘtergere
  5. Gitta, si eu planuiesc sa incerc nucile pentru spalat. Sunt foarte curioasa sa vad cum functioneaza.
    Sapunul cu bila de bou il folosesc si eu, in special pentru tratarea petelor pe scutece.

    RăspundețiȘtergere