miercuri, 4 martie 2009

Purtarea copiilor in spate (in wrap si mei tai)


Cateva luni in urma am mai scris o postare scurta despre acest subiect, dar m-am gandit ca revin asupra ei cu mai multe detalii.

De ce sa ne purtam copii in spate?
Pentru ca după câteva luni, bebelușii devin mai curioși, si nu se mulțumesc sa vadă numai mama, sau persoana purtătoare. Ajungând în acest stadiu, mulți încep sa creadă ca copilului nu-i mai place în wrap, și poate ca încearcă sa-l poarte cu fata înainte, ca copilul sa vadă mai mult. Aceasta poziție nu este recomandata în nici un mijloc de purtare a copiilor, cauzele le puteți citi aici. Deci, în cazul în care simțim ca copilul are nevoie sa vadă mai multe din lumea înconjurătoare, din evenimentele ce se petrec împrejurul lui, a sosit timpul sa-o purtam în spate.
Un alt motiv pentru purtarea copilului în spate, este faptul, ca după ce depășește 5-7 kilograme, este o prea mare povara pentru perineul mamei (lucru care poate ca nu-l simțim acum, numai efectele negative în câțiva ani) și poate cauza dureri de spate, sau alte genuri de disconfort. Este important sa avem grija de noi, si greutatea copilului se distribuie mult mai bine pe spate.
De obicei se recomanda ca în fata sa ne purtam copii asa de sus, încât sa le putem săruta fruntea. Dar bebelușii cresc nu numai în greutate, dar și în înălțime, deci, după un timp, dacă le legam în înălțimea recomandata, se poate întâmpla sa nu vedem în fata din cauza căpșorului, sau sa ne lovim de picioarele lor la fiecare pas.
Purtarea copiilor in spate este recomandata si din motive practice. In timp ce ei se uita sau dorm pe spatele mămicii, ea poate sa gătească, sa citească, sa facă aproape orice, având ambele mâini libere, si copilul in siguranță in spate. Si popoarele care isi poarta copii, le poarta in spate cel mai mult.

Cum ne punem copilul pe spate în siguranță? Cred ca aceasta este lucrul de care se tem cei mai mulți. Trebuie sa fim foarte precaute când ne poziționăm copilașul pe spate. Exista mai multe metode. Iata câteva modalități prezentate în imagini aici, sau pe video aici. La început putem sa stam lângă un pat, sau chiar sa încercăm îngenunchind pe pat, și sa exersam asa. Este bine sa avem pe cineva în preajma la primele încercări. Si o oglinda poate sa ne ajute mult, sa putem verifica poziția copilului. Putem sa exersam mișcările și fără copil, numai cu wrap, sau folosind un ursuleț din plus sau o păpușă. E bine sa începem învățarea când copilul nu este obosit si nu-i e foame(dar nu imediat după masa :))

Cum ne putem purta copii în spate?
Exista mai multe feluri de legare a wrapului cu copilul în spate. Am sa prezint numai cele mai frecvent folosite, dar cei care sunt interesati, Aici gasesc un tabel, care conține aproape toate pozițiile in wrap si linkuri cu instructii. (Pozitiile pe spate la Back positions)

Poziția care este cel mai usor de învățat este rucsack carry (legatura rucksack) (dar in aceeasi timp aceasta este cea mai grea de perfecționat): Iata un video aici

O alta legatura in spate frecvent folosita este back wrap cross carry. Aici este un video, cu varianta de baza, back wrap cross carry with chest belt. Eu folosesc o alta varianta, BWCC with rucksack straps, pentru ca imi este mai confortabil asa.

Alte pozitii bune si comfortabile sunt: jordan's back carry, wiggleproof back carry, secure high back carry.

Si la purtarea pe spate este important sa fim atenți la câteva lucruri: ca sa legam wrapul strâns, asa incat copilul sa se miste cu noi, si ca picioarele copilului sa fie pozitionate in pozitia broasca si wrapul sa le sustina pana la spatele genunchilor.

Cu mei tai este puțin mai ușor sa învățăm purtarea in spate, si acest mijloc de purtare a copiilor este foarte confortabil și cu copii mai grei ( de peste 12-15 kg) Iata un video aici si aici. Mei tai se poate folosi putin mai tarziu, de la varsta de 4-5 luni.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu