luni, 6 aprilie 2009

Purtarea copiilor in fata (in wrap si mei tai)

M-am gândit, ca poate ca cei care sunt începători în folosirea wrapului sau al mei-taiului s-ar bucura de o postare despre acest subiect. Cred ca primele experiențe de purtare a bebelușilor sunt foarte importante, dar nu trebuie sa renunțăm prea devreme. Wrapul trebuie "îmblânzit". Este un proces de învățare, pentru unii mai scurt, pentru alții poate puțin mai lung, dar merita tot efortul.

Înainte sa începem folosirea wrapului cu noul născut, putem sa exersam pozițiile diferite cu o păpușă sau ursuleț. Când punem bebelusul în wrap prima data, este bine ca bebelușul sa fie calm, sa nu-i fie foame, și sa nu plângă, pentru ca plânsul lui ne poate face nervoși, și astfel poate ca încercarea de a pune bebelușul în wrap va fi un eșec.

Purtarea noului-născut


Bebelușii pot fi purtați în wrap chiar de la naștere. Este totuși recomandat, ca mămica sa se odihnească cât mai mult în primele 6 săptămâni. Aceasta perioada este excelenta pentru tătici sa încerce purtarea bebelușului. Purtarea în wrap poate avea un efect calmant în cazul în care noul-născut are dureri de stomac.
Deși mulți se tem de folosirea pozițiilor verticale de la naștere, bebelușii pot fi purtați în wrap în poziție verticala chiar de la început. Daca suntem atenti ca picioarele bebelusului sa fie pozitionate corect, si ca wrapul sa fie bine strans, nu avem de ce sa ne temem. Pozitia verticala, cu picioarele flectate in pozitia broasca este benefica dezvoltarii soldului. Pentru purtarea noului născut mulți folosesc wrapuri elastice (Moby Wrap de exemplu), dar se pot folosi și wrapurile țesute.

O poziție foarte buna pentru purtarea noului-născut este front wrap cross carry sau pocket wrap cross carry.

Front wrap cross carry



Pocket wrap cross carry


Putem chiar sa si alaptam in wrap, folosind pozitia pocket wrap cross carry, dar pozitionand bebelusul orizontal.



Aceste poziții se pot folosi pana când bebelusul depășește 5-7 kilograme.Ei se pot purta în fata și după aceasta, dar este mai recomandat trecerea la purtarea in spate sau pe sold. Despre argumentele lângă purtarea in spate, am scris într-o postare mai veche.

Pentru a lega front wrap cross carry sau pocket wrap cross carry avem nevoie de un wrap de circa 4,2-5,2 m. Pentru o statura medie un wrap de 4,6 m este de ajuns pentru oricare pozitie.


Purtarea copiilor in fata in mei tai

Folosirea mei-taiului se recomanda de la vârsta de aproximativ 4 luni. Se învață foarte ușor, de aceea mulți tătici prefera acest dispozitiv de purtare a copiilor.

2 comentarii:

  1. Salut,
    eu folosesc de cand am nascut ( si desi nu mi-am dorit a fost cezariana)wrap. e super comod atat pentru mine cat si pentru bebelus. pozitia in wrap s-a schimbat o data cu varsta, indiferent de cat a crescut bebelusul wrap-ul a tinut pasul cu el :) il recomand cu caldura oricare mamici, are grija atat de coloana delicata a puiutului cat si de cea "grea incercata" a mamei. in plus,caldura mamei, apropierea de ea si wrapul permite asta, fac mai mult decat toate teoriile , cuvintele si banii din lume.

    p.s.Cel pe care il am eu, poate fi facut in orice casa, de oricine, e o bucata de material( bumbac dar elastic) lunga de vreo 6 metri , in partea de mijloc lat cam de 70-80 cm, se subtiaza spre capete.

    RăspundețiȘtergere
  2. Salut povestitorule :) Ma bucur ca si tu esti incantata de wrap ca si mine. Sunt de acord cu tine in tot ce ai scris. Toate cele bune, Reka

    RăspundețiȘtergere