vineri, 18 septembrie 2009

Gospodarie ecologica

De cand am devenit mamica, am inceput sa fiu mult mai constienta in multe lucruri. Am inceput sa ma gandesc mai mult despre sanatate si despre ecologie. Citind blogurile mamicilor, vad ca nu sunt singura cu aceasta schimbare. Cred ca ne ocupam mai mult de aceste lucruri, pentru ca acum simtim ca suntem responsabili nu numai de sanatatea noastra, ci si de sanatatea copiilor nostri, si de planeta pe care le lasam ca mostenire. Nu se poate sa nu ne deranjeze gradul de poluare apei si a aerului, E-urile si substantele cancerigene din mancarea noastra si obiectele daunatoare care ne inconjoara (plasticul etc.). Din aceste considerari, am inceput sa fac unele schimbari in gospodarie si sa introduc cateva obisnuinte ecologice in viata de zi cu zi.

Prima data am eliminat balsamul de rufe, in locul caruia folosesc otet, si sunt foarte satisfacuta cu aceasta solutie. Rufele nu miroase a otet, sunt proaspete si curate. Cu detergentul inca nu am gasit solutia ecologica perfecta pentru mine, dar caut :)

M-a deranjat de mult mirosul urat si puternic, care il simteam ori de cate ori faceam curat cu Domesto*, dar nu stiam ce as putea folosi in locul lui sa curat baia. Acum am gasit solutia. De la magazinul mamicii Bio, Organik am cumparat solutii pentru dezinfectarea baii si suprafetelor de lucru si pentru curatarea pardoselii, si pentru curatarea cuptorului. Sunt departe de a folosi numai produse ecologice, dar cred ca sunt pe drumul cel bun.

Am inceput sa iau cu mine sacosa din textil ori de cate ori merg la cumparaturi. Inainte aveam o imensa colectie de sacose de plastic. Fiecare data cand faceam cumparaturi la piata, comerciantii imi dadeau sacose. Daca am cumparat lucruri de la cinci comercianti, am venit acasa cu cinci sacose diferite. Si comerciantii, si cumparatorii sunt obisnuiti cu acest lucru, si toti au devenit comozi. Nici nu se mai gandeste omul sa ia sacosa cand merge la cumparaturi. De ce s-ar gandi? Primeste sacose gratis. Dar sa stiti, ca de cand iau sacosa mea din textil, imi este mai greu. Trebuie sa le conving pe comercianti, ca chiar nu am nevoie de sacosa de plastic.

Inainte aveam si o colectie de PET-uri, de sticle din plastic in care cumparam apa minerala. Acum cumparam apa minerala la sticla, dar nici acest lucru nu este usor, pentru ca se gaseste in foarte putine magazine.

Am facut cateva schimbari si in privinta alimentelor pe care le cumparam.
Fructele si legumele le cumparam numai de la piata, preferabil de producatori din satele inconjuratoare, si nu de la distribuitori care vand rosii si alte legume si fructe din Italia si Turcia. Nu prea cumparam mezeluri si salamuri, ca inainte. Am inceput sa fac eu mezeluri de casa: piept de pui sau pulpa de porc fiert sau copt cu mirodenii, pate din ficat de pui. Sunt mult mai gustoase, si macar stim ce mancam. Si painea de casa facuta de mine, din diferite tipuri de faine este mult mai buna decat cea din magazin. Este adevarat, ca aceste lucruri necesita mai mult timp decat sa le cumparam gata facute din magazin, dar cred ca merita tot efortul.

Cam pana aici am ajuns, dar nu ma opresc, merg mai departe...

8 comentarii:

  1. oh, da, si eu sunt la inceput cu treburile astea. Incetul cu incetul se fac schimbarile, dar cred ca merita.

    RăspundețiȘtergere
  2. Pt detergenti iti recomand elemental.ro. Eu folosesc si de rufe si de vase. Sunt f ok.

    RăspundețiȘtergere
  3. Spor la schimbari si tie, madi!
    Multumesc Cristina, am sa ma uit. Deocamdata vreau sa incerc nicile de spalat si ma intereseaza si spalatul cu eco ball. Aveti experiente cu acestea?

    RăspundețiȘtergere
  4. Salutare

    Eu am spalat cu nuci si, in general, sunt multumita. Nu ma despart, insa de detergent, din doua motive:
    1. unele pete pe alb se incapataneaza sa nu iasa decat cu detergent
    2. cand am foarte multe scutece, mirosul de urina persista.
    Folosesc nucile pentru haine colorate sau nu foarte murdare (nici mirosul de transpiratie din tricoul de la fotbal nu prea iese... :) ) si sunt ok.

    Si eu fac painea acasa, cu faina integrala sau de secara. Legumele incercam sa le cumparam de la un furnizor Bio, pentru ca si cele din piata sunt de multe ori tratate.

    Apa... o bem de la robinet. Am instalat un filtru la intrarea generala de apa si nu cumparam nimic. Din principiu mi se pare aberant sa trebuiasca sa-ti cumperi de la magazin ceva atat de esential ca apa. Si fetita mea bea apa de robinet de la 1 an, inclusiv pentru biberon - nefiarta - si suntem cu totii sanatosi.

    Ce mai fac? Colectez deseurile separat, merg la serviciu cu bicicleta, incerc sa cumpar produse cu un minim de ambalaj si, in general, sa le insuflu toate astea si celor din jur :)

    Si, evident, folosesc scutece lavabile!

    RăspundețiȘtergere
  5. Pe AP este un thread constructiv despre curatenia si igiena ecologica.
    Eu sunt o minimalista, imi prepar singura prafurile de curatat, nu mai folosesc chimicale in casa de ani de zile si totusi casa e curata ;O)
    E incredibil ce poti face cu putin bicarbonat, cu otet, cu nuci de spalat, cu lamaie, cu ulei de masline etc.

    Mult succes in directia asta!

    RăspundețiȘtergere
  6. Luura, jos palaria :) Multumesc ca ai impartasit experientele tale cu nucile de spalat. Chiar mi s-a terminat detergentul (am folosit ceva de la DM, cu oko test foarte bun, dar e greu sa-l procur), si acum voi incerca nucile. Sunt foarte curioasa sa vad cum spala.

    Cu legumele ai dreptate, nici la cele de la piata nu poti fi sigur ca nu au fost tratate...dar macar sunt mai mari sansele decat in cazul produselor vandute de importatori. La noi nu prea sunt furnizori bio, deci trebuie sa ne multumim cu ce avem.

    Filtrul de apa mi se pare o idee foarte buna. Chiar m-am gandit si eu mai de mult ca ar trebui sa incercam, dar inca nu stiu nimic despre ele...care, cum, cat

    SpurNatur, am sa ma uit si pe forumul AP. Multumesc pentru idee. Si eu am tot mai putine flacoane cu diferite produse de curatat prin casa. Mai progresam. :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Am cumparat nuci si sunt multumita. Si ca pret, doar cu 50 lei sa spal un an intreg, cel putin asa spune reclama...

    RăspundețiȘtergere
  8. Le-am incercat si eu, si mi-au placut mult. Dar acum am primit un ecoball (marca Capra Nera) pt. spalat, si pare sa functioneze. Dar pe langa eco ball inca e nevoie de detergent, cand rufele sunt mai murdare.

    RăspundețiȘtergere