joi, 10 septembrie 2009

Nu ma purta cu fata inainte!



Foarte mulți producători de mijloace de purtare a copiilor își promovează produsul utilizând o imagine a unui copil purtat cu fața înainte, fără să atragă atenția asupra faptului că purtarea copilului în această poziție nu este una sănătoasă. Iar unii părinții își poartă copilul în acest fel, neștiind că purtarea cu fața înainte dăunează sănătății lui.

De ce nu este bine să ne purtăm copiii cu fața înainte?


• Nu permite poziția sănătoasă fiziologic, poate cauza dureri de spate și defecte de postură
• Nu permite poziția broască a picioarelor, ca urmare șoldurile nu se pot dezvolta corespunzător
• Prea mulți stimuli: bebelușul nu are nici o posibilitatea de a se ascunde în faţa avalanșei de stimuli, nu poate să se lipească de persoana purtătoare.
• Nu există contact vizual între bebeluș și persoana care îl poartă, bebelușul suprastimulat descarcă încordarea prin plânsul de seară.
• Din cauza presiunii crescute asupra pelvisului poate să apară deformarea, iar la băieți există riscul contuziei testiculelor.
• Pot apărea dureri de umeri și spate la persoana purtătoare. Curelele înguste şi adesea slab căptuşite nu fac decât să agraveze situaţia.
Să nu ne purtăm copiii așa, fiindcă:
• În această poziție spatele bebelușului este îndreptat iar picioarele îi atârnă în jos
• Copilul nu are posibilitatea de a se lipi de persoana purtătoare, dacă simte nevoia de a se ascunde în faţa stimulilor.

Alternative

Dacă crezi că bebelusul tău este gata să vadă mai multe din lume, încearcă purtarea lui pe șolduri sau în spinare. În cazul purtatului pe șolduri sau în spinare, picioarele sunt în poziția corectă – poziția broască - și copilul vede lumea înconjurătoare, având totuși posibilitatea de a se ascunde de stimuli, dacă simte nevoia.

Purtarea corectă



Purtarea corectă se cunoaște astfel: spatele este susținut corespunzător, picioarele sunt în poziția broască, bebelușul poate să se lipească de persoana care-l poartă.
Daca vrei să-ți porți copilul în pozitia corectă, este important să ții cont de următoarele lucruri:
• Poziția broască - genunchii să fie la înălțimea buricului bebelușului
• Abdomenul bebelușului să fie lipit de abdomenul tau
• Bebelușul să fie lipit strâns de tine - fii atent să legi bine mijlocul de purtare



Text: Antje Mattig, Tradus în maghiară de Török Katalin, Tradus din limba maghiară de Gödri Réka și Albert Csilla

Surse: experiente proprii, Dr. Evelin Kirkilionis: “Menetirány szerinti hordozás” (AFS Stillzeit, 03/2004), “A menetirány szerinti hordozásról” (Deutsche Hebammenzeitschrift, 04/2004), www.rabeneltern.org, www.didymos.de

5 comentarii:

  1. Nici eu n-o port pe Ana niciodata cu fata, si mereu sunt intrebata de prieteni, oarecum cu mila: "Dar Alex, oare nu i-ar place mai mult micutei sa vada si ea ceva?"
    "Ceva" vede foarte bine, pentru ca e deja marisoara si capsorul ei este peste umarul meu. Cand sta la taica-so insa, e nevoita sa priveasca in lateral, dar mi se pare ok, oricum se misca mereu in toate partile si "comentam" lumea inconjuratoare

    RăspundețiȘtergere
  2. Pozitia Kangoroo in ring sling nu e ok? Uite aici: http://www.babywearing.gr/Babywearing/instructions_ringsling_kangaroo.htm
    picioarele par sa fie in forma de broasca.

    RăspundețiȘtergere
  3. Alex, bine faci :) In ce fel de mijloc de purtare o purtati pe Ana? Ati incercat si in spate? Eu o port pe fetita mea cel mai mult in spate, si de acolo chiar ca vede bine, si si mie imi este mai usor decat in fata.

    Cristina, din punct de vedere psihologic, pozitia Kangaroo este la fel ca toate pozitiile in care copilul este cu fata inainte: nu poate sa se ascunda cand ar avea nevoie. Dupa cum stiu eu, pozitia aceasta nu este foarte buna nici din punct de vedere ortopedic, in special daca este folosit mult.

    RăspundețiȘtergere
  4. Noi o purtam pe Ana in port-bebe. Mi-as fi dorit un sling sau wrap pt ea, dar deocamdata sufla criza, nu mai avem banuti pentru asa ceva, iar de facut singura chiar nu ma pricep
    Dar lasa, ca rasare soarele si pe strada noastra odata :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Inteleg Alex. Poate ar trebui sa incerc sa cumperi un wrap second hand. Acestea sunt mai ieftine, si scopul e aceeasi: ca bebelusul sa fie purtat si sa fie purtat bine :)

    RăspundețiȘtergere