joi, 8 octombrie 2009

Chilotei suport si scutece prefold- un sistem simplu si economic



Sistemul de scutece refolosibile cel mai simplu si economic, sunt scutecele tip prefold, care se folosesc cu chilotei suport (chilotei de protectie, scutece de protectie- diaper wrap in engleza), scutece tip pantalonas (fitted diaper, shaped nappy), sau cu scutece simple din finet, sau orice material absorbant pe care l-avem la indemana (ex. prosop mic impaturit).

Scutecele tip prefold sunt scutece din bumbac sau bambus, in forma de dreptunghi (si absorbantul de noapte Pop-in se poate folosi ca prefold). Aceste scutece sunt confectionate din mai multe straturi de material. Scutecele prefold sunt in special recomandate pentru nou-nascuti si bebelusi mici, care necesita schimbarea scutecului foarte des, deoarece aceste scutece se usuca foarte repede. De obicei se gasesc in seturi de sase sau 12 bucati, in doua marimi. Marimea 1, pentru nou nascuti si bebelusi mici, marimea 2, pentru bebelusii mai mari.

Chiloteii de suport sunt confectionati de obicei din polyester, si sunt impermeabili datorita stratului de polyuretan laminat. Se gasesc in diferite marimi, sau one-size. Unii se fixeaza pe talie cu scai, altii cu capse. Chiloteii de protectie pot fi confectionati si din lana. Acestia necesita periodic un tratament cu lanolina. Totusi, folosirea lor nu este foarte complicata. Chiloteii de protectie din lana sunt foarte buni si pentru bebelusii care se uda des in timpul noptii. (si eu le folosesc la fetita mea pentru noapte, si avem accidente foarte rar). O bunica sau mamica indemanatica le poate croseta foarte usor, si astfel nici nu costa nimic. Unii cos astfel de chilotei de protectie din pulovare de lana pe care nu le mai folosesc. Exista si chilotei suport din fleece. Acestea sunt foarte placuti la atingere, si sunt usor de folosit.

Daca alegem acest sistem, avem nevoie de circa 12-18 scutece prefold, si 3-4 chilotei suport (unul este in folosinta, unul se usuca, si unul de rezerva) din fiecare marime. (sau numai 3 daca cumparam chilotei one size).

Cum folosim acest sistem? Scutecul tip prefold se impatureste (aceasta se poate face in mai multe feluri) si se pune in interiorul chilotelului support, si se fixeaza pe talia bebelusului. Scutecul se poate fixa in prealabil cu un snappy sau ac de scutece, care mentine scutecul in loc.

Va arat cum se folosesc chiloteii suport cu un simplu scutec din finet:









LATER EDIT: nu bagati scutecul in buzunarul chilotelului suport (precum se vede din fotografia nr. 3) , pentru ca ar putea conduce la scurgeri din scutec.

9 comentarii:

  1. te asteapta un premiu la mine pe blog. xoxox

    RăspundețiȘtergere
  2. Si zici ca la chiloteii astia merge orice bagat in ei care sa fie absorband? (vad ca ai folosit finet...). Mie imi plac tare chiloteii, sunt super simpatici si colorati dar nu prea stiu ce sa pun in ei ca sa fie ok ...

    RăspundețiȘtergere
  3. Dana, da asa e, poti folosi scutece simple din finet, sau poti folosi si scutece tip prefold (Scutece prefold Bummis din bumbac organic se vor gasi la Greenbaby in cateva zile), sau scutece tip pantalonas.

    RăspundețiȘtergere
  4. ce nu inteleg e ce fel de material trebuie sa fie ca bebe sa nu simta umezeala, ca la scutecul de finet se simte ca e ud cand face pipi...

    RăspundețiȘtergere
  5. Pentru a mentine pielea bebelusului uscat, se poate folosi un liner din fleece, sau un asa numit stay dry liner din material sintetic. Gasiti 3 feluri de linere aici: http://www.wrapmamashop.ro/ro/51-diverse-

    RăspundețiȘtergere
  6. Eu nu inteleg de ce sunt asa de scumpi chiloteii de protectie.

    RăspundețiȘtergere
  7. Oricat as sta sa incerc sa calculez pretul materialelor folosite in fabricarea acestui tip de chilot tot mi se pare frustrant de scump. Consider ca nu merita pretul, e un fel de profitare de faptul ca e ceva mai nou pe piata noastra si e cam aiurea...

    RăspundețiȘtergere
  8. Buna ziua,
    Am trecut pe scutece textile de vreo luna, dar observ ca funduletul e usor rosu daca nu pun crema. Este normal sau trebuie sa-l schimb mai des? Nu il tin mai mult de 2 ore, nu am avut scurgeri niciodata. Ma gandesc ca imbacsesc bumbacul, dar nu am cum altfel.

    RăspundețiȘtergere
  9. Buna. As recomanda sa incercati sa folositi hartie de protectie sau un liner stay dry, pentru a pastra pielea copilului mai uscat. Poate ca se irita de la umezeala.

    RăspundețiȘtergere