joi, 7 ianuarie 2010

Probleme in folosirea scutecelor lavabile


Folosirea scutecelor lavabile nu este grea, dar cateodata pot aparea probleme, care pot fi frustrante pentru mamici. De aceea mi-am propus sa scriu un mic ghid de troubleshooting, care sa va ajute la depistarea si solutionarea problemelor legate de utilizarea scutecele refolosibile.

Ce facem daca apar scurgeri frecvente?

La folosirea scutecelor refolosibile atitudinea noastra este foarte importanta. Scutecele de unica folosinta ne-au invatat sa fim perfectioniste, ne-au facut sa credem ca o scurgere din scutec este un lucru abnormal. Scutecele lavabile moderne sunt mai performante decat cele in care am crescut noi (ar trebui sa ne intrebam parintii despre frecventa "accidentelor"), dar si cu aceste scutece lavabile moderne scurgerile sunt mai dese decat in cazul celor de unica folosinta. Trebuie sa fim constiente de acest fapt, si sa trecem la folosirea scutecelor lavabile numai daca putem accepta acest lucru. Eu consider ca o scurgere nu este o tragedie, in special daca ma gandesc la avantajele acestor scutece refolosibile.

Scurgerile pot fi cauzate de mai multe lucruri. Daca observam scurgeri frecvente, e bine sa verificam daca scutecul este de marimea potrivita pentru bebelusul nostru. Un scutec prea larg, sau unul prea stramt poate conduce la scurgeri. Folosirea hainelor prea stramte peste scutecul lavabil este o alta cauza a scurgerilor. Trebuie sa fim atente in special la marimea body-ului folosit. In general, cu scutecele lavabile e bine sa folosim body-uri cu o marime mai mare. Si eu am constatat mai multe scurgeri intr-o perioada, si cand am inceput sa las body-ul desfacut intre picioare, problema a disparut.
Daca observam scurgeri frecvente aceasta poate fi cauzat si de faptul ca nu schimbam scutecul destul de des. Un scutec lavabil ar trebui sa reziste circa 2-3 ore. Daca scutecul devine ud in mai putin de 2-3 ore, atunci trebuie sa marim absorbtia scutecului, adaugand mai multe absorbante.
Trebuie sa fim atente si la intretinerea chiloteilor suport, in special in cazul scutecelor cu buzunar. Daca le spalam cu prea mult detergent, sau daca folosim balsam de rufe (acest lucru nu este recomandat de loc!), se poate intampla ca partea impermeabila a scutecului isi pierde impermeabilitatea. Putem decide daca aceasta e cazul daca absorbantele din scutec sunt aproape uscate, iar umezeala trece de partea exterioara la scurt timp dupa ce am schimbat bebelusul.
Unele scutece sunt potrivite pentru a fi folosite ziua, dar nu fac fata noaptea, cand cantitatea urinei este mai mare. In general, scutecele din bambus absorb mai mult lichid decat cele din bumbac, de aceea, daca trebuie sa marim absorbtia scutecului, e bine sa folosim absorbante din bambus, sau sa trecem la folosirea scutecelor din bambus. Multe mamici, care au avut probleme cu gasirea unui scutec potrivit pentru noapte (care rezista 8-10 ore fara a fi schimbate), au trecut la folosirea chiloteilor suport din lana cu scutece tip pantalonas si problemele au disparut (si eu ma numar intre aceste mamici :))


Ce facem daca scutecul miroase urat si dupa spalare?

Acest lucru poate aparea daca la spalarea scutecelor am folosit prea mult detergent, care s-a depus intre fibrele scutecului. Si in acest caz exista o solutie: trebuie sa spalam scutecele fara detergent sau cu foarte putin detergent la ciclu lung, cu prespalare, la temperatura ridicata (minim 60 de grade). E bine sa clatim scutecele de mai multe ori, pana cand observam ca nu mai sunt bule de detergent in apa.
Cand spalam scutecele e bine sa adaugam 50 de ml de otet alimentar la ciclul de clatire, deoarece otetul ajuta la dizolvarea resturilor de detergent ramase intre fibrele scutecelor.

4 comentarii:

  1. si f haioasa poza de inceput! e bebita ta? a crescut intre timp! o pupam cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  2. f tare poza de inceput! e bebita ta? o pupam!

    RăspundețiȘtergere
  3. Ma bucur Andreea.
    Ileana, este ea, si de cand am facut poza a crescut si ma mare :)

    RăspundețiȘtergere