miercuri, 10 martie 2010

Pozitionarea corecta a bebelusului in mijloace de purtare

Pentru siguranta si comfortul noului nascut

De multe ori parintii considera ca in caz ca bebelusul are dificultati de respiratie, va fi agitat sau va plange. Cei mai multi bebelusi protesteaza daca au dificultati de respiratie, dar nou nascutii, bebelusi nascuti prematur sau bebelusii cu tonus muscular diminuat sau cu probleme de dezvoltare poate ca nu isi comunica problema de respiratie.

Cand purtati un nou nascut intr-un mijloc de purtare in pozitia inclinata, aveti grija sa pozitionati bebelusul corespunzator.

-Barbia bebelusului nu trebuie sa fie presata in piept, fiind ca aceasta pozitie inchide partial caile respiratorii ale bebelusului. (in caz de pozitionare corecta trebuie sa fie macar atat spatiu sub barbia bebelusului ca latimea unui deget).

-Materialul mijlocului de purtare nu trebuie tras peste fata bebelusului. Daca
folositi un mijloc de purtare din material subtire, testati materialul punandu-l peste nasul si gura dumneavoastra. Nu conteaza cat de aerat pare un material, daca este greu sa respirati prin material, va fi greu si pentru bebelus.

-Bebelusul nu trebuie pozitionat asa incat fata lui sa fie presat in pieptul parintelui. Pozitionati bebelusul cu fata in sus cand nu-l alaptati, si cand alaptati asigurati-va ca caile respiratorii nu sunt blocate.

Daca bebelusul da orice semn ca are dificultati in respiratie, trebuie repozitionat. Simptome: respiratie rapida sau greoaie, suspin la fiecare respiratie si/sau agitatie.

Atentie: Recomandarile de pozitionare din acest articol sunt pentru bebelusi intre 0-4 luni, sau pana cand au un control bun asupra gatului si capului. Odata ce bebelusul are control asupra capului, muschii gatului sunt de ajuns de puternice sa suporte calile de respiratie ale bebelusului, chiar si daca bebelusul este putin indoit in mijlocul de purtare (sau scaunul de masina, leagan, etc). Totusi, controlati bebelusul frecvent, orice varsta ar avea. Sa va purtati bebelusii fericiti si in siguranta!


Pozitie inclinata
(CRADLE HOLD)

Slinguri fixe si slinguri cu inele

Modificarile necesare pentru pozitionarea corecta a bebelusului in sling depinde de adancimea slingului si marimea bebelusului.De obicei, dupa ce greutatea bebelusul depaseste 3,6-5,4 kilograme, nu este necesar nici o modificare.
Tragerea materialului spre pieptul parintelui, si/sau miscarea cusaturii slingului sub spatele bebelusului poate schimba adancimea slingului fix.


Aceeasi cantitate de material in fata si in spatele bebelusului, si fundul bebelusului este pozitionat pe cusatura slingului.

Materialul este tras sus la spatele bebelusului, si cusatura slingului este pozitionat la partea inferioara a spatelui bebelusului.


Daca este necesar, puteti folosi o paturica subtire pentru a inalta bebelusul in sling fix sau sling cu inele. Paturica se pozitioneaza sub spatele bebelusului, dar nu si sub cap.


Ridicati bebelusul, punand bebelusul si paturile in sling.


In cazul unui sling fix adanc, sau cand puneti un nou nascut mic in sling, puteti avea nevoie de o perna de suport sau un prosop impaturit. Perna sau prosopul trebuie pozitionat sub spatele si capul bebelusului.

Pentru a face o perna din prosop, impaturiti prosopul, si rulati ambele extremitati spre mijloc. Marimea prosopului ar trebui sa fie aproximativ de 30 centimetri lung si 15 centimetri lat.
Adancimea slingului si/sau marimea bebelusului va determina daca trebuie sa folositi un prosop de baie sau prosop de mana.

Perna de suport, prosop de baie impaturit, prosop de mana impaturit



Pouch prea mare pentru mama, si bebelusul atarna in jos. Nu au pus perna de suport sub bebelus.



Mama foloseste un sling mai mic, si a pus o perna de suport sub bebelus.

Sling cu inele

O eroare comisa adesea cu slingul cu inele de mamici proaspeti este pozitionarea bebelusului paralel cu marginile slingului, care de fapt rezulta in „indoirea” bebelusului.



Pentru a pozitiona un bebelus corect intr-un sling cu inele, incepeti cu bebelusul in pozitia tummy-to-tummy (burtica la burtica), cu corpul perpendicular pe marginea slingului, si dupa aceea alunecati bebelusul in sling prin miscarea in jos a partii superioare al corpului bebelusului. Bebelusul ar trebui sa fie culcat diagonal pe latimea slingului, cu capul mai aproape de marginea exterioara a slingului, si picioarele mai aproape de marginea interioara. Aceasta pozitie face posibil ca corpul bebelusului sa fie
intins mai bine, previne ca marginea exterioara sa acopere fata bebelusului, si usureaza strangerea slingului fara schimbarea totala a pozitiei bebelusului. Daca bebelusul este prea adanc in sling, strangeti coada slingului, concentrandu-va asupra mijocului, pana cand slingul va avea adancimea potrivita. (va lua ceva timp sa experimentati inaltimea si adancimea potrivita)



Desi nu este o pozitie in care aveti mainile libere in totalitate, puteti incerca sa pozitionati bebelusul cu capul in partea opozita a inelelor.


Atentie: Fiind ca bebelusii nascuti prematur au un tonus foarte diminuat si control foarte slab al capului, este important sa folositi o suprafata de suport in sling. Folositi un prosop de baie impaturit si rulat sau o perna de suport pana bebelusul va capata un tonus mai bun.


TUMMY-TO-TUMMY

Sling cu inele

Pentru a mentine bebelusul cu fata in sus si suportat de pieptul parintelui, strangeti materialul slingului pe toata latimea ei. Partea de sus a materialului este folosit sa suporte gatul si capul bebelusului.


WRAPURI
Este foarte usor sa legati un wrap gresit, asa incat sa nu suporte de ajuns spatele bebelusului.



O metoda buna pentru a testa este sa legati wrapul si presati o mana pe spatele bebelusului.



Daca bebelusul se misca mai aproape (burtica bebeusului se misca catre burta persoanei purtatoare si spatele devine mai drept), atunci wrapul nu suporta de ajuns spatele bebelusului.

Atunci legati wrapul din nou, asa incat bebelusul sa fie intr-o pozitie mai dreapta si nu inclinata.



Autor: M’Liss Stelzer R.N. & edited by Holly McCroskey September 2006
Tradus si publicat cu permisiunea TheBabywearer
Articol preluat de la: http://www.thebabywearer.com/articles/HowTo/Positioning.pdf

2 comentarii:

  1. noi suntem fani sling , desi eu mi-as dori un wrap, nu stiu daca piticul ar rezista pana as face eu legaturile, fiind un baietel f agitat din fire :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Slingul este un mijloc de purtare fain, intr-adevar, dar cum bebelusii cresc, este mai recomandat un mijloc de purtare care distribuie greutatea pe ambii umeri. Poate ar trebui sa incerci un Mei tai sau un SSC, cu care legaturile merg mai repede decat cu wrapul.

    RăspundețiȘtergere