marți, 6 ianuarie 2009

Painea noastra cea de toate zilele



De cand am intalnit o reteta de paine nemaipomenita pe mai multe bloguri, nu prea mai cumparam paine de la magazin. Imi place foarte mult painea aceasta, pentru ca e buna si pentru ca stiu ce contine. Tot din aceasta cauza, o dau linistita si fetitei mele.
Este o adevarata paine de casa, paine artizanala, care nu trebuie framantat de loc. Exista doua versiuni, una care se odihneste 12 ore, si o varianta care se odihneste 1,5 ore. Am incercat ambele, si am ramas la versiunea mai lunga. Textura painii este mult mai aerata asa.
Iata reteta:

Versiunea de 12 ore:

1 cana-250 ml

3 cani de faina (alba, integrala, graham)
1,5 cani apa
jumatate lingurita drojdie uscata
1,5-2 lingurite de sare

Se amesteca faina, drojdia si sarea. Se adauga apa si se amesteca pana se omogenizeaza. Se acopera cu o folie de plastic si se lasa la temperatura camerei 12 ore. (de obicei pregatesc ingredientele inainte de culcare, si coc painea dimineata).
Dupa 12 ore aluatul se rastoarna pe masa data cu faina si se impatureste cum se vede in acest video. (minutul 2:29), se intoarce si se lasa cam 30 de minute. Intre timp se incalzeste cuptorul si vasul in care urmeaza sa coacem painea. Se poate folosi un vas de iena cu capac, sau o oala de fier. Dupa 30 de minute se rastoarna aluatul in vas si se coace cam 25 de minute cu capac, si inca 30 fara. Trebuie copt pana painea are o culoare aurie inchisa. Daca nu o coacem de ajuns, interiorul poate fi putin lipicios.

Cand suntem mai multi, de obicei dublez reteta si o coc putin mai mult. Se pot adauga si seminte (de in, dovleac, floare soarelui) sau masline, rosii uscate etc.

Versiunea de 1,5 ore

Cand avem oaspeti si nu avem paine acasa, folosesc reteta din sus, cu cateva modificari: dublez cantitatea de drojdie, si inainte de a adauga apa calduta (!) dizolv in ea o lingura de zahar. O las sa se odihneasca 1,5-2 ore (cat mai mult posibil), dupa aceea procedez ca si in cazul painii de 12 ore.

UPDATE 2011 aprilie

Iata ce cantitati folosesc acum:

4 cani faina (2 integrala sau graham si 2 faina tip 650 pentru paine)
1 lingurita drojdie (la varianta de 12 ore) sau 2 lingurite (la varianta de 1,5 ore)
2 lingurite de sare
2 cani apa

2 comentarii:

  1. Si eu fac paine de casa dupa o reteta asemanatoare, de cand am incercat, nu mai cumparam paine.
    Eu las la dospit cam 5 ore, cand am lasat peste noapte, nu mi-a iesit asa de buna.Imi ia doar 10 minute pana amestec aluatul.
    Intr-un vas mai mare cern 1 kg de faina integrala sau alba, adaug 1/4-1/3 lingurita drojdie uscata Dr Oetker si 2 linguri sare de mare. Amestec bine cu o lingura, dupa care adaug 800 ml apa calda si amestec pana la omogenizare.Nu trebuie framantat.
    Acopar cu un prosop de bucatarie si las la loc cald, (de obicei pun in cuptor si incalzesc la 50 grade)4-5 ore, dupa care mai amestec odata cu o lingura si pun aluatul intr-o forma de tort Tefal diam 26 cm. Mai las la dospit cca 1 ora, creste pana la marginea formei de copt.
    Pun in cuptorul preincalzit la 250 grade, 10 minute, apoi la 170 grade inca 40 minute.
    Iese o paine foarte buna si sanatoasa, ne ajunge 2-3 zile.

    RăspundețiȘtergere
  2. Gitta, multumesc ca ai impartasit reteta ta de paine cu cititorii blogului. :)

    RăspundețiȘtergere