duminică, 16 noiembrie 2008

Începutul



Totul a început, când s-a născut fetiţa mea. Îmi plăcea foarte mult s-o iau la plimbare, dar căruciorul nu-mi plăcea nici cum. Trotuarele au fost ocupaţi de maşinile parcate, iar eu trebuia sa merg pe drum, si nu simţeam în siguranţă. Eram foarte fericita, ca o am pe fetiţa mea, dar ma deranja faptul ca trebuie sa ma plimb cu ea fara a putea aranja si alte lucruri intre timp. Nu puteam intra in magazine să fac cumpărături, sau in bănci sa-mi plătesc facturile. Într-un fel mă simţeam alungată din societate. De aceea am început sa caut o alta solutie de a ieşi cu fetiţa mea, şi aşa am descoperit wrapul, care de atunci a devenit o parte foarte importantă a vieţii noastre, împreună cu un alt mijloc de purtare a copiilor, numit mei-tai, despre care voi povesti mai târziu.
Va arăt una dintre primele ocazii când mi-am purtat fetita in wrapul facut acasa.

12 comentarii:

  1. Merci pentru informatii, doresc si eu sa fac un wrap, ai putea sa imi zici ce fel de material ai folosit? Si dimensiunile, pls?

    Dana

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna Dana. Incep cu a doua intrebare, ca este mai usor sa raspund. Dimensiunile: latimea standard este de 70 de centimetri. Lungimea depinde de mai multe lucruri. La ce fel de legaturi vrei ca folosesti wrapul si care sunt dimensiunile tale. In general 4,6ö m ar trebui sa-ti ajunga. (daca esti foarte inalta sau de statura mai mare, 5,20 m este mai indicat).
    Eu am folosit ceva material care o aveam prin casa. Cred ca a fost ceva similar cu materialele din care se fac asternuturi, putin mai subtire. Dar aceasta nu a fost o solutie ideala.
    Pentru nou nascuti se poate folosi un material putin elastic, ca materialul de tricou. Pentru bebelusi mai mari, se recomanda wrapurile tesute. Din pacate astfel de material nu se comercializeaza.
    Sper ca te-am ajutat. Daca mai ai nelamururi, te ajut cu placere.
    Reka

    RăspundețiȘtergere
  3. merci mult, Réka. Cred ca o sa si fac un wrap si o sa si cumpar unul, acum trebuie sa ma hotarasc de care sa iau, dar tesut o sa fie, la recomandarea ta. Tu ai folosit cele de la Nandu, nu-i asa? ce parere ai despre ele? sunt vaporoase sau transpiri in ele?
    Multumesc pentru raspunsuri.

    Dana

    RăspundețiȘtergere
  4. Cu mare placere, Dana, Ma bucur cand cineva se intereseaza de wrap, pentru ca stiu ce bine este copiilor in wrap.
    Wrapurile nandu sunt wrapuri bune, eu am incercat una numai, de folosit folosesc un wrap Storchenwiege. Wrapurile Nandu sunt tesute corespunzator, si nu sunt prea groase. Pentru inceput este bun si un wrap Nandu. Investitia nu este asa de mare, si daca iti va placea sa-ti porti copilul, poti sa-ti cumperi si un alt wrap. Wrapurile tesute au o anumita grosime. Vara vei transpira inevitabil. Nu conteaza asa de mult care wrap folosesti, pentru ca caldura o genereaza faptul ca trupul copilului este lipita de tine.

    RăspundețiȘtergere
  5. Buna,

    Ma numesc Elena si nu ma pot abtine sa nu reactionez la discutia despre Wrap..

    De fapt in Franta (unde locuiesc) se numeste esarfa de portage si e ff mediatiata. La maternitate m-au invatat cu sa o folosesc. Am un bebelus de 10 luni pe care il port de cand s-a nascut in esarfa. Nu pot sa spun decat lucruri bune despre acest mode de purtat. Cand copilasul meu avea colici numai in esarfa se linistea si adormea instantaneu. Avantajele sunt enorme si nu am timp sa le enumar acuma. Sunt studii care au demonstrat ca bebelusii purtati in esarfa se dezvolta mult mai bine, sunt mai veseli si mai independenti decat ceilalti, purtatul in esarfa previne luxatiile de sold care sunt detectate la unii copilasi.

    In Romania se spune des "nu il tine in brate pentru ca se invata asa!!! Din experienta persolana pot sa spun ca bebelusul meu are 10 luni si prefera sa se joace singur decat sa stea in brate.

    Apoi, ce fericire sa mergi la cumparaturi de ex,sa te poti misca absolut libera, sa ai copilasul la piet, sa vezi ca doarme sau ca ii e bine. E suficient sa te uiti in jur si sa vezi cum alti bebelusi plang in carucioare de oboseala sau pt ca e lume multa si sunt stesati, etc... Atunci esti sigura ca ai facut cea mai buna alegere.

    Sa nu mai vorbim ca ii pot da mii de pupici in orice moment... Si de la esarfa nu ma doare deloc spatele desi eu am ceva probleme mai vechi la coloana vertebrala.

    Un mic sfat despre lungimea esarfei, eu am 1.67 m si am o erasfa de 70/520 cm. Pot sa spun ca e prea lunga. Una de 460 cm ar fi fost suficienta.

    Ma opresc aici, af fi multe de scris. Pt cine vorbeste franceza puteti cauta pe google "Echarpe de portage" si o sa gasiti o gramada de informatii si de situri care vad asa ceva. Unele livreaza si in Romania. Mai nou a aparut esarfa fara nod- doua fasii de panza f practice. O sa cumpar curand una.
    A! pt cine isi face probleme, nu e deloc greu de innodat, desi la inceput asa pare.

    Daca am convis pe cineva sa adopte sau macar sa incerce acest mod de portage, as fi multumita pt ca stiu ca am facut un copil fericit...

    Si esarfa nu e numai pt mamici!!! In Franta de la maternitate taticii sunt primii invitati sa o incerca si f des vad tatici cu bebelusii lor prin parc sau la cumparaturi...

    numai bine.

    RăspundețiȘtergere
  6. Salutare,

    am descoperit intamplator acest blog,cautand o solutie de purtat bebelul meu de 3 luni jumate, David.
    Acest Wrap poti sa ti-l pui singura?
    Cat de greu este de innodat?
    Urasc carutzul, marsupiul mi se pare ca ii forteaza funduletzul si coloana si sincer vreau un pic de libertate pentru mine si bebe. Adica sa iesim la aer relaxati. Cum se pune? ai imagini pe undeva?

    Mersi,
    Elena

    RăspundețiȘtergere
  7. Buna elena. Ma bucur ca ai impartasit gandurile tale despre purtarea copiilor. Sunt perfect de acord cu tine. Este un lucru fantastic, si pentru copil, si pentru parinti. Toate cele bune.

    Salutare, Elena. Wrapul poti sa-ti pui singura, nu este greu de invatat. Eu am invatat de pe diferite inregistrari pe you tube si forumuri straine. Si eu am avut probleme cu caruciorul, nici nu l-am folosit numai vreo doua luni, acum tin haine in ea. :)
    Daca vrei sa-ti porti copilul in fata, poti sa incerci front wrap cross carry. Iata un video aici: http://www.youtube.com/watch?v=P4kiSrPWr-c

    Daca mai ai nelamuriri, poti sa ma intrebi linistita. As fi curioasa sa stiu cum te descurci. :) Sper sa va placa la fel ca noua.

    RăspundețiȘtergere
  8. Salut,

    Multumesc de link, am vazut ca nu e greu. Am gasit printre resursele tale sling.ro. Nu prea inteleg cum e acest sling, daca e diferit de wrap, daca ar trebui sa iau unul cu inele si daca o sa il pot folosi si pentru spate cum ai facut tu...

    Oricum mai caut, mersi mult.
    Elena

    RăspundețiȘtergere
  9. Elena, slingul este diferit de wrap. Slingurile care se vand pe sling.ro sunt linguri fixe, care se fac dupa masura, deci nu se pot regla. Copilul se poate purta in multe pozitii in sling, dar dezavantajul fata de wrap este (si asta se refera si la slingul cu inele), ca greutatea copilului este suportat de un umar. Cu wrapul greutatea se distribuie pe ambii umeri, si acest lucru conteaza enorm de mult când copilul trece de o anumita greutate. Daca cumperi un wrap deajuns de lung, sa spunem 4,6 metri, o poate folosi si tata si oricine din familie, dar slingul poate fi folosit numai de persoana pentru care s-a facut. Avantajul slingului este ca e mai mica, si poate se invata mai usor utilizarea. Mie mi-ar placea sa am un sling, dar numai pe langa wrap.

    RăspundețiȘtergere
  10. Salutare! Am descoperit site-ul tau ca si Elena, cautand solutii cum sa-mi tin pruncusorul care este foarte sensibil si adora enoooorm sa stea in brate, insa spatele meu este cam subred dinainte de sarcina, asa ca wrap-ul mi-ar fi de maaaaaaare ajutor. Am mai cautat asa pe site-uri cum se prinde, cum sunt tesaturile si alte minuni, insa nu am gasit o sursa de unde as putea sa achizitionez unul real. Stii cumva o sursa sigura de unde mi-as putea lua unul si sa nu dau totusi o caruta de bani? Sau ce fel de material mi-as putea si de unde ca sa-mi fac unul de proba prin casa sa vad daca ii convine pruncusorului :)
    MERCI pentru infos!!!
    A, si inca ceva - cum reusesti sa o pui in patut seara cand adoarme asa in wrap?

    RăspundețiȘtergere
  11. Buna Magdala. Ma bucur ca ai decis sa incerci wrapul. Daca vrei sa-ti iei un wrap in tara, o poti face pe situl www.nandu.ro.
    Ei comercializeaza wrapuri marca Nandu, care sunt tesute in Ungaria. Daca citești postarea "Ce fel de wrap sa cumpar" pe acest blog, gasesti si mai multe surse de unde poti sa-ti cumperi un wrap.

    Wrapurile bune sunt cele tesute, deci nu prea gasesti din magazin material potrivit pentru wrap.

    Sper sa-ti placa folosirea wrapului. Daca ma ai intrebari, iti raspund cu placere. Poti sa ma contactezi si pe adresa de email din profil.
    Reka

    RăspundețiȘtergere
  12. bună, Raka! Mă bucur că ti-am găsit blogul. Nu pentru că aș fi mamă- nu sunt, dar pentru că am citit o carte care m-a marcat și mă tot gândeam cum poate ajunge informația la cât mai multă lume. Tu chiar propagi informația asta, nu știu dacă ai citit cartea sau nu - The Continuum Concept (linkul cartii in format electronic e aici: http://www.scribd.com/doc/5079087/conconcept ). Dacă nu ai citit-o, ți-o recomand cu căldură, sunt convinsă că ți-ar plăcea.

    Mă bucur și că citesc în comentarii la tine că sunt mame care își ascultă instinctul de a ține bebelașul cât mai aproape de ele, spre deosebire de ce li se spune adesea.. (să îl lase în pătuț că altfel 'se învață prost și devine răsfățat').

    Dacă citești cartea și-ți place, poate o recomanzi mai departe. E una din cărțile alea care au potențal să schimbe lumea :)

    RăspundețiȘtergere