luni, 10 mai 2010

Ce facem daca avem probleme in alaptare?


Ideea acestei postari mi-a venit vazand ca multe mamici au probleme in alaptare. Dupa zilele petrecute in spital, unde, in caz ideal, primesc ajutor de la medici si asistente, merg acasa cu noul nascut si raman singure cu problemele sau intrebarile lor. Desi alaptarea este un lucru foarte natural, totusi, pe parcurs pot aparea probleme, sau chiar daca nu este vorba despre o problema reala, mamica fara experienta poate avea dubii, intrebari care o nelinistesc. Cele mai frecvente intrebari in primele saptamani, luni sunt de genul: oare laptele matern este de ajuns pentru bebelus? de ce vrea sa fie pe san aproape toata ziua si noaptea? ce sa fac sa am mai mult lapte? etc.
In aceste cazuri de cele mai multe ori proaspata mamica primeste nenumarate sfaturi de la cei din jur. Rudele, vecinele, prietenele toti au cate un sfat. Daca mamica este norocoasa, primeste sfaturi bune, care merita sa fie urmate, iar in caz contrariu, primeste sfaturi care nu ajuta in continuarea alaptarii, ci dimpotriva. Din pacate generatiile mai in varsta au conceptii de mult depasite despre alaptare, care poate le-au fost de folos cand dupa 3 luni de concediu au fost nevoite sa mearga inapoi la lucru, dar acum nu mai sunt actuale. Sfaturi des auzite de la cunostintele binevoitoare: "de ce nu-i dai putin ceai?", "de ce nu-i dai o suzeta?", "poate ca nu ai lapte de ajuns, mai da-i si ceva lapte praf...", sau cand mamica alapteaza si dupa ce copilul a implinit un an, poate auzi frecvent aceasta afirmatie falsa de tot: "laptele nu mai are continut caloric, nu are rost sa-ti mai alaptezi copilul".
Ceaiul (in multe cazuri din biberon), suzeta, laptele praf (cand nu este indicat) toate pot contribui la scaderea cantitatii laptelui matern, sau pot afecta technica de supt al bebelusului, astfel scurtand considerabil perioada alaptarii.

Unele mamici poate cer sfat de la medicul de familie, de la cunoscuti care lucreaza in domeniu, dar din pacate nici in acest caz nu este garantat ca vor primi sfaturi care merita urmate. Poate ca sunt unii medici de familie sau pediatri care se pricep la alaptat, dar experienta arata ca majoritatea nu sunt. Nici nu ne putem astepta ca medicii de familie sa se priceapa si la alaptat, dar ar fi foarte bine, daca in caz de nevoie ei ar ajuta mamica sa primeasca sfaturi competente de la cei priceputi in domeniu.

Atunci ce este de facut? Am scris aceasta postare cu scopul principal de a atrage atentia mamicilor asupra faptului, ca din fericire si in tara noastra exista deja mamici care au experienta in alaptare, si si-au completat experienta cu studii, devenind consultanti de alaptare. Ele sunt cele care pot da sfaturi competente si care pot ajuta mamicile cu probleme de alaptare. La momentul actual, dupa cum stiu, in tara noastra exista specialisti de alaptare in trei orase: Bucuresti, Cluj Napoca si Oradea. Daca sunteti norocoase, si locuiti in aceste orase, la chemare, consultantele merg chiar si la domiciulu, sa ajute in pozitionarea corecta pe san al bebelusului, sau sa va dea sfaturile necesare. In multe cazuri totusi, ajunge o convorbire telefonica pentru a primi ajutorul necesar.
Cine sunt acesti consultanti de alaptare:
Rox, care scrie blogul nemaipomenit despre alaptare, si care are si un site dedicat acestui subiect. Ea va deveni consultant de alaptare La Leche League in curand.
Kovács Katalin, o mamica dedicata din Oradea, care urmeaza cursurile La Leche League pentru a deveni consultant de alaptare- Daca aveti nevoie de ajutor o puteti contacta : e-mail: lkovacs75arondyahoopunctcom, telefon: 0770102113
Bruncsák Anna, consilier de alaptare La Leche, Oradea. O puteti contacta in e-mail, la adresa: anna.bruncsak arond googlemail.com
Marta Muresan, specialist de alaptare IBCLC in Cluj Napoca- situl ei: www.alaptarea.home.ro

Inca nu sunt multi consultanti in tara noastra, dar sper din suflet, ca din ce in ce mai multi mamici se vor dedica acestei cauze nobile si la noi.

5 comentarii:

  1. Reka, le cunosti pe Kati si Anna?
    Ce surpriza pentru mine!

    Vin cu specificatia ca si eu urmez sa devin consultant La Leche League.
    Fain post si util.
    Toate bune catre tine!

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, le cunosc. Kati imi este si prietena :)
    Am sa adaug informatia imediat. Deci consultant este expresia corecta? Trebuie sa corectez.
    Ma bucur ca ti-a placut postarea! Sunt foarte impresionata de ceea ce faci pentru a raspandi informatii corecte despre alaptare.
    Numai bine :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Reka, neaparat trebuie mentionata si Georgeta Musat, pe langa faptul ca are n acreditari, face o treaba excelenta la spitalul Elias in Bucuresti. Asociatia ei e attct, nu pun link sa nu-mi ia mesajul ca spam.

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumesc pentru completare, Diana. Nu am stiut de ea :) Sa speram ca mai sunt multe alte persoane in spitalele tarii, care sunt adepte al alaptarii, si ajuta mamicile cu informatii utile.

    RăspundețiȘtergere
  5. Am cunoscut-o si eu pe d-na Musat si ce de la elias au o mare bila neagra ca nu ii dau voie sa intre la neonatologie sa ajute mamele sa alapteze. Cel putin in 2008 cand am nascut eu asa era, ea statea pe hol, intra in saloane si cateva cunsostinte mi-au povestit ulterior ca asistentele vorbeau cam aiurea despre ea, ca si cum "ia uite-o si pe-asta".

    Eu n-am prins asa ceva dar ce mi-ar fi folosit sa fie langa mine cand alaptam buburuza... bine ca sia sa am tras de asistentele alea sa ma scoleasca, nu le lasam deloc in pace... Cu atat mai laudabil ca se implica in asa ceva.

    RăspundețiȘtergere